Technische Universiteit Delft

Stedelijke regio's
28 februari 2007 door M&C

Promotie van dhr. E.J. Meijers: "Synergy in Polycentric Urban Regions: Complementarity, Organising Capacity and Critical Mass"

13 maart 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer E.J. Meijers | doctorandus in de planologie, Nederland promotor | Prof.dr.ir. H. Priemus (TBM)

Synergy in Polycentric Urban Regions: Complementarity, Organising Capacity and Critical Mass
Het onderzoek richt zich op relaties tussen steden gelegen binnen polycentrische stedelijke regio's. Deze worden in de Nederlandse beleidspraktijk vaak als stedelijke netwerken aangeduid. Het gaat hierbij om clusters van nabijgelegen steden die vaak ongeveer even groot zijn, zoals de Randstad. De vraag die centraal staat is of deze steden op een dusdanige wijze aan elkaar gerelateerd zijn dat er synergie ontstaat. Daartoe worden theorieën over synergie in polycentrische stedelijke regio's ontwikkeld en daarmee samenhangende begrippen als complementariteit, regionaal organiserend vermogen en kritische massa geconceptualiseerd en geoperationaliseerd. Ten aanzien van de aanwezigheid in polycentrische stedelijke regio's van complementariteit, regionaal organiserend vermogen en kritische massa bestaan wijdverbreide assumpties. Bijvoorbeeld, vullen steden elkaar steeds meer aan? Wordt er in een polycentrische stedelijke regio eenzelfde draagvlak voor voorzieningen gemobiliseerd als in een monocentrische stedelijke regio? Is een netwerkmodel van ruimtelijke organisatie meer van toepassing dan het traditionele centrale plaatsenmodel? Dit soort vragen zijn, in veel gevallen voor de eerste keer, empirisch getoetst voor polycentrische stedelijke regio's in Noordwest Europa, waaronder de Randstad.

Het blijkt dat de steden in de Randstad elkaar qua economisch profiel meer aanvullen dan in vergelijkbare regio's als het Duitse RheinRuhrgebied en de `Vlaamse Ruit' (Brussel-Antwerpen-Gent-Leuven). Ook is er meer regionaal organiserend vermogen dan in deze regio's wat verklaard kan worden op basis van ruimtelijke, culturele en politieke factoren. Wel neemt de onderlinge specialisatie van steden in de Randstad in snel tempo af. Gebleken is ook dat er in een netwerk van steden minder draagvlak voor voorzieningen bestaat dan in een enkele stad van vergelijkbare omvang. Hoe polycentrischer een regio, des te minder culturele, vrije-tijds en sportvoorzieningen er zijn. Op het gebied van synergie tussen steden in polycentrische stedelijke regio's valt zodoende nog veel te winnen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2007