Gemeente Vlaardingen


Bill Mincoplein onthuld
13 maart 2007

Op maandag 12 maart 2007 heeft het plein tegenover NS-station Vlaardingen-Centrum een nieuwe naam gekregen. Het plein is vernoemd naar verzetsman en oud-Geus Sebil (Bill) Minco. Bill Minco stond aan de basis van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Hij overleed op 83-jarige leeftijd op 5 mei 2006.

Astrid Minco onthulde straatnaambord
Burgemeester Bruinsma hield een toespraak over het leven van Bill Minco (zie rechterkolom), Carroll Bogert van Human Rights Watch, de ontvanger van de Geuzenpenning 2007, sprak haar dankbaarheid uit om bij de onthulling te mogen zijn en De weduwe van Bill Minco, Astrid Minco (links op de foto), onthulde het straatnaambord.

Speciale gasten van Human Rights Watch
Burgemeester Bruinsma richtte zich in zijn welkomstwoord ook even tot de laureaat van de Geuzenpenning:"Ik heet onze speciale gasten van Human Rights Watch van harte welkom. We zijn zeer verheugd dat u hier bent, bij deze bijzondere en ontroerende bijeenkomst. Ik denk dat Bill Minco vereerd zou zijn geweest bij uw aanwezigheid, omdat er zoveel overeenkomsten zijn tussen zijn levenstaak en het werk van uw organisatie."

Betekenisvol leven geleid
Burgemeester Bruinsma zei in zijn welkomstwoord dat Bill Minco de mensheid in een zeer donkere periode heeft ervaren: Minco overleefde de Tweede Wereldoorlog in een dubbele betekenis van het woord overleven. Allereerst bleef hij in leven, maar ten tweede heeft hij ook een bewonderenswaardig en betekenisvol leven geleid.

Toegangspoort tot Vlaardingen
Burgemeester Bruinsma sprak de aanwezigen toe:"Bill Minco was een van de dragers van de Stadspenning van Vlaardingen en ik ben er trots op dat wij zo dadelijk in onze stad een Bill Mincoplein hebben. Dit plein voor het treinstation Vlaardingen-Centrum is een toegangspoort tot onze stad. Bill Minco leeft nu ook hier voort, met alles waar hij en de zijnen voor stonden."

Achterkleinzoons met witte rozen
Er waren veel oude vrienden, familieleden en mensen met wie Bill Minco heeft gewerkt aanwezig. Twee achterkleinkinderen legden witte rozen neer. Het was een ontroerende plechtigheid, waarbij veel eerbied en dankbaarheid voor Bill Minco onder de aanwezigen te merken was.