Groen!

Brussel, 13 maart 2007

Ook na nieuwe operatie window dressing : Verpakkingsheffing blijft ordinaire belastingsverhoging

Het kernkabinet heeft een nieuw compromis bereikt over de verpakkingsheffingen. Men tracht krampachtig de schijn op te houden dat het om een milieuheffing zou gaan. Er moest en zou een band blijven met de CO2-uitstoot verbonden aan verpakkingen. Een berekening van de CO2-uitsoot voor alle verschillende verpakkingen bleek niet mogelijk, nu valt men terug op het gewicht en het materiaal van de verpakkingen.

Maar het belangrijkste criterium om te beoordelen of verpakkingen goed of slecht zijn voor het milieu, speelt geen rol meer nl. de vraag hoeveel keer een verpakking opnieuw kan gebruikt worden. Als een verpakking minstens 8, soms zelfs 20 keer, opnieuw kan gebruikt worden, dan is er automatisch minder CO2-uitstoot, op voorwaarde dat men verpakkingen niet over te lange afstanden gaat transporteren. Voor de Groenen was dit steeds de inzet van het debat rond verpakkingen: het voorkomen van afval, het vermijden van wegwerp en dus ook van zwerfvuil, en het stimuleren van retoursystemen en waar mogelijk het ontraden van overbodige verpakkingen.

De paarse regering strandt nu op een systeem waarbij vooral een onderscheid wordt gemaakt tussen verpakkingsmaterialen. Dit is een achterhaald systeem, veel te grof om echt ecologisch te sturen. Want glazen flessen die na éénmalig gebruik weggeworpen worden, zijn evenmin goed voor het milieu. En plastic verpakkingen die verschillende keren gebruikt worden, zijn dat weer wel. Bovendien zijn er voor bepaalde verpakkingsmaterialen niet altijd alternatieven, terwijl ecologische sturing via milieuheffingen net gebaseerd is op alternatieven voor de consument.

Het is zonneklaar dat deze regering de verpakkingen enkel gebruikt om geld in het laatje te krijgen. De groene schijn verbleekt bij elke aanpassing van het systeem. Wat rest in een ordinaire belastingsverhoging. Het milieu gaat er op achteruit, omdat alle inspanningen van jaren om hergebruik aan te moedigen, dreigen verloren te gaan. Producenten en distributeurs die geïnvesteerd hebben in kringloopsystemen, worden zwaar gestraft. Deze verpakkingsheffing vloekt met elke aanzet tot ecologische innovatie. De paarse regering heeft er niets van begrepen.

Els Keytsman, beleidsmedewerker Groen! en kandidaat voor de federale verkiezingen

Jef Tavernier, Vlaams parlementslid Groen!