Gemeente Leudal


Persbericht

Leudal, 28 februari 2007.

Begroting Leudal: beheer op orde

De eerste begroting van Leudal wordt op dinsdagavond 13 maart as. gepresenteerd aan de gemeenteraad. Deze begroting is opgebouwd door een samenvoeging van de begrotingen van de vier voormalige gemeenten. Ook zijn meegenomen de belangrijkste trends en ontwikkelingen vanuit de verschillende wetten en regels (b.v. WMO, Uitkering Gemeentefonds) die voor de nieuwe gemeente Leudal belangrijk zijn. Verder zijn ook alle belangrijke huidige en toekomstige projecten in de begroting meegenomen. Daarbij valt te denken aan reserveringen die zijn gedaan voor het oplossen van de rioolproblematiek en het revitaliseren van diverse gemeenschapshuizen.
Goede financiële basis
De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit het meerjarenperspectief 2008 ­ 2010 is dat het beheer op orde is. Dat wil zeggen dat er een goede financiële basis aanwezig is die gebruikt kan worden als springplank naar de toekomst.
Een toekomst waarin de ambities van de gemeente Leudal voor de inwoners zichtbaar moeten worden en waarmee de gemeente haar plaats opeist in de regio. Concreet kan Leudal in de komende jaren (tot 2010) 30 miljoen euro investeren in projecten. Daarnaast is er voor 7 miljoen euro ruimte ten behoeve van nieuw investeringsbeleid. Ook wil de gemeente ervoor zorgen dat zij haar ambities blijft combineren met de huidige lage woonlasten. De woonlasten van Leudal behoren tot de tien laagste binnen de provincie Limburg (Bron: Belastingoverzicht 2007, provincie Limburg).
Ambities realiseren
De gemeente Leudal is ambitieus. Zo wil zij de leefbaarheid, de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling stimuleren met behoud van een gezonde woon, - en leefomgeving. Om in de komende periode alle ambities te realiseren is het van belang om keuzes te maken op alle niveaus. Bij de gemeenteraad gaat het om de kaderstellende rol en het formuleren van beleidsdoelstellingen (wie willen wij zijn, waar staan wij voor en waar blijkt dat uit). Bij het college gaat het om bestuurlijk leiderschap en bij de ambtelijke organisatie gaat het om het realiseren van een klantvriendelijke en professionele organisatie. De begroting van de gemeente Leudal en vooral het meerjarenperspectief 2008 ­ 2010 geeft vertrouwen in een mooie toekomst. Een toekomst waarin de relatie burger-bestuur zich in alle openheid verder ontwikkelt, de samenwerking met buurgemeenten en de regio wordt versterkt en waarbij de dienstverlening van de organisatie gericht is op het realiseren van wensen.
Het college nodigt alle geïnteresseerden van harte uit om bij de behandeling van de begroting tijdens de raadsvergadering van 13 maart as. aanwezig te zijn. De vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis Leudal in Heythuysen.