Trimbos-instituut

TRIMBOS-INSTITUUT

UITNODIGING VOOR DE PERS

Utrecht, 8 maart 2007

Geachte redactie,

Afgelopen week was er in de media veel aandacht voor de eind februari door het Trimbos-instituut gerapporteerde cijfers over het aantal suïcidepogingen en suïcidegedachten onder volwassenen.

Op dinsdagavond 13 maart en woensdag 14 maart 2007 organiseren het Trimbos-instituut en de Ivonne van de Ven Stichting in gebouw Felix Meritis in Amsterdam een werkconferentie over het onderwerp

'SUÏCIDE VOORKOMEN. GRENZEN VERLEGGEN IN BELEID EN PRAKTIJK'

Tijdens de werkconferentie steken onderzoekers, hulpverleners en beleidsmakers uit onder andere zorg en onderwijs de koppen bij elkaar om kennis te delen en concrete verbeterpunten voor suïcidepreventie in Nederland te formuleren.

De uitkomsten worden meegenomen in het beleidsadvies over het voorkomen van suïcide dat het Trimbos-instituut voor het Ministerie van VWS schrijft.

Indien u belangstelling heeft aanwezig te zijn, dan kunt u zich aanmelden bij Peter Stark, afd. communicatie: pstark@trimbos.nl, tel. 030-2971112. Graag van tevoren aangeven welk gedeelte van de werkconferentie u wilt bijwonen.

Voor verdere informatie over de conferentie zie www.lsp-preventie.nl

Met vriendelijke groet,

Henk Maurits

Voorlichting/PR

Trimbos-instituut

Werkconferentie

'Suïcide voorkomen. Grenzen verleggen in beleid en praktijk'

Dinsdagavond 13 maart en woensdag 14 maart 2007
Felix Meritis te Amsterdam

Het Trimbos-instituut en de Ivonne van de Ven Stichting organiseren op 13 en 14 maart 2007 een werkconferentie over het voorkomen van suïcide. De deelnemers worden uitgenodigd om: . kennis te nemen van de laatste informatie over de stand van zaken rond beleid en praktijk van suïcide(preventie) in Nederland . hun denkwijzen en inzichten over suïcide(preventie) aan te scherpen . te leren van concrete voorbeelden van suïcidepreventie uit Nederland, België en Engeland en . bij te dragen aan de verdere vormgeving van suïcidepreventie in Nederland

Toelichting
Het aantal suïcides in Nederland bedraagt gemiddeld 1500 per jaar. Het aantal suïcidepogingen ligt veel hoger. Volgens de laatste berekeningen van het Trimbos-instituut zouden jaarlijks 94.000 volwassenen een suïcidepoging doen. Op verzoek van het Ministerie van VWS schrijft het Trimbos-instituut een advies over het voorkomen van suïcide. Daarvoor is onder andere gekeken naar andere landen, waar de overheid nationale actieplannen heeft opgesteld voor de aanpak van deze problematiek. In deze plannen wordt gekozen voor een brede aanpak van suïcidepreventie, die zowel de publieke en de curatieve zorg betreft als andere relevante beleidsterreinen. Activiteiten worden onder andere gericht op: . het doorbreken van het taboe/publieksvoorlichting over psychische problemen en suïcide; . activiteiten om levensvaardigheden/copingstijlen te versterken (met name bij kinderen en jeugd); . het trainen van hulpverleners op signalering en adequaat handelen, ook naar de familie en betrokkenen; . verminderen van de toegang tot middelen;
. mediabeleid
Een dergelijke aanpak vraagt een gezamenlijke inzet van vele partijen die actief zijn in de gezondheidszorg en in andere relevante sectoren: GGD'en, jeugdgezondheidszorg, onderwijs, eerstelijnszorg, GGZ- en verslavingspreventie, algemene ziekenhuizen, gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, politie, zelforganisaties, gemeenten, NS, de media, enzovoort. Tijdens de werkconferentie steken onderzoekers, hulpverleners en beleidsmakers uit deze verschillende sectoren de koppen bij elkaar steken om kennis te delen en concrete verbeterpunten voor suïcidepreventie in Nederland te formuleren. De uitkomsten worden meegenomen in het beleidsadvies voor VWS.

Meer informatie over de werkconferentie op www.lsp-preventie.nl


---- --