Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
23 Vragen van de heer P.H. van Corler en de heer drs. W.G. Rietkerk
(ingekomen op 15 februari 2007
en antwoorden verzonden door het college op 13 maart 2007)


Als voorbereiding op de bouw van de Lucasbolwerk - garage zijn er in september 2005 aan het Lucasbolwerk 41 parkeerplaatsen opgeheven om ruimte te verkrijgen om het plantsoen aldaar in zijn oorspronkelijke breedte te herstellen. Voorafgaande aan het opheffen van deze plaatsen heeft het parkeerbedrijf maatregelen genomen om de parkeerdruk binnen het rayon te verminderen. Daardoor zou voor de vergunninghouders en kortparkeerders die toen op het Lucasbolwerk parkeerden voldoende ruimte in de omgeving van het Lucasbolwerk en binnen het rayon beschikbaar blijven. Na protesten van enkele omwonenden zijn de parkeerplaatsen aan het Lucasbolwerk tijdelijk weer hersteld. Nu er gewerkt wordt aan de herinrichting van het Lucasbolwerk, willen we graag wat meer duidelijkheid over deze parkeerplaatsen.

Vragen:
1. Op welke wijze zijn de parkeerplaatsen die in eerste instantie zijn opgeheven gecompenseerd? M.a.w. welke maatregelen heeft het parkeerbedrijf genomen om de parkeerdruk binnen het rayon te verminderen?


Vanaf 19 september 2005 zijn de parkeerplaatsen, voor de uitvoering van de wegversmalling van het Lucasbolwerk, gedurende een maand verwijderd. Kort voor aanvang van deze werkzaamheden is besloten deze parkeerplaatsen tot de oplevering van de parkeergarage Lucasbolwerk te behouden. Omdat uw raad definitief van de realisatie van deze garage heeft afgezien, is ook van het opheffen van deze parkeerplaatsen aan het Lucasbolwerk geen sprake meer.


2. Zijn de compensatiemaatregelen na het herstellen van de parkeerplaatsen op het Lucasbolwerk of het intrekken van de plannen voor de parkeergarage ook weer teruggedraaid? Zo nee, waarom niet?


Vooruitlopend op het opheffen van de parkeerplaatsen is in april 2005 het uitgiftequotum voor parkeervergunningen naar beneden bijgesteld. Dit quotum is na september 2005, toen bleek dat de parkeerplaatsen alsnog behouden bleven, niet opnieuw aangepast omdat de vraag naar parkeervergunningen hier geen aanleiding voor gaf. Op basis van de onlangs uitgevoerde parkeerdrukmetingen wordt ook voor dit parkeerrayon bezien of het uitgiftequotum moet worden aangepast. Hierbij zullen wij rekening houden met de parkeerplaatsen die op het Janskerkhof worden opgeheven.


3. Is de ruimte die wordt ingenomen door de parkeerplaatsen aan het Lucasbolwerk nodig voor de herinrichting van het park, aangezien de parkeerplaatsen in het park liggen?


Vanuit de beheervisie Singelgebied bestaat de wens om de parkeerplaatsen op te heffen. Echter, het opheffen van parkeerplaatsen in de binnenstad kan - conform de procedure 'Onttrekken en toevoegen van parkeerplaatsen aan de openbare ruimte' - alleen plaatsvinden als deze in de directe omgeving fysiek worden gecompenseerd. Dat is nu niet mogelijk. Daarom wordt in het Voorlopig Ontwerp voor de herinrichting van dit deel van het Zocherplantsoen uitgegaan van behoud van de parkeerplaatsen.


---- --