Gemeente IJsselstein


Tuinensingel dicht, doorgang Daccastraat open

Datum: woensdag 14 maart 2007
Verkeersstroom gereguleerd en voorzieningen bereikbaar door voorgenomen verkeersbesluit.

Burgemeester en wethouders hebben besloten de Tuinensingel af te sluiten en de verbinding tussen de Statensingel en de Daccastraat open te houden. De verkeersveiligheid in de wijk wordt daarmee verbeterd. Alle voorzieningen in de wijk blijven goed bereikbaar. De meeste voor- en tegenstanders van afsluiting hebben begrip voor de gekozen oplossing.
De Tuinensingel wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en bromfietsers kunnen wel gebruik maken van de verbinding. De doorgang wordt afgesloten met een beweegbare paal. De hulpdiensten krijgen een zender om de beweegbare paal te bedienen. Het college heeft voor deze oplossing gekozen omdat hiermee de verkeersveiligheid binnen de wijk sterk verbeterd wordt en een verkeersverbinding binnen de wijk tussen het zuidelijk deel van Zenderpark en de voorzieningen in Het Hart gehandhaafd blijft. In het bestemmingsplan en het ontwerp van de wijk is bepaald dat de Tuinensingel wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Verkeerskundig gezien zijn de hoge intensiteiten en de daarmee gepaard gaande verkeersonveiligheid redenen om de Tuinensingel af te sluiten. Het is daarbij minder bezwaarlijk om de doorgang naar de Daccastraat open te houden. De daar te verwachten verkeersstroom is laag, namelijk ongeveer 800 voertuigen per etmaal. Dit is normaal voor een rustige woonstraat.
Bij de uiteindelijke inrichting van de doorgang bij de Daccastraat worden de bewonersgroep Zenderpark-West en aanwonenden betrokken. De belangengroepen van zowel voorstanders als tegenstanders van de afsluiting van de Tuinensingel kunnen zich in deze oplossing vinden. Dat geldt ook voor de bewonersgroep Zenderpark-Centrum/Oost. De bewonersgroep Zenderpark-West is voorstander van afsluiting van de Tuinensingel en Daccastraat.
Voorgenomen verkeersbesluit
Het verkeersbesluit is een voorgenomen besluit. Dat wil zeggen dat belanghebbenden de mogelijkheid hebben tot en met woensdag 25 april via een zienswijze hun mening te geven. Na behandeling van de zienswijzen neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit. U kunt het voorgenomen verkeersbesluit downloaden. Motivering voorgenomen verkeersbesluit
In het b & w-advies is de volledige motivering voor het genomen verkeersbesluit opgenomen; u kunt het b & w-advies downloaden.