Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van het lid Jansen (SP) aan de minister van Wonen, wijken en

integratie over woningonderhoud en -verbetering door de corporatie Westhoek Wonen.


1.
Herinnert u zich de antwoorden1 van uw ambtsvoorganger op schriftelijke vragen van het lid Gerkens over groot onderhoud aan woningen tijdens het stookseizoen?
2.
Is u bekend dat dezelfde woningcorporatie Westhoek Wonen inmiddels een onderhoud/woningverbeteringproject in voorbereiding heeft2, waar men ­ondanks dringende verzoeken van de bewoners- op grond van het "strategisch voorraadbeleid" weigert om dubbel glas op de verdiepingen aan te brengen3, terwijl op de begane grond het bestaande dubbelglas vervangen wordt door nieuw dubbelglas?
3.
Past het strategisch voorraadbeleid van deze corporatie bij het strategisch energie- en klimaatbeleid dat de regering Balkenende-IV wil inzetten? Zo nee, op welke wijze denkt u te bevorderen dat woningcorporaties maximaal inzetten op energiebesparing en woonlastenverlaging in combinatie met groot onderhoud?
4.
Is de wijze waarop deze corporatie omgaat met de woonwensen van de bewoners acceptabel in het licht van de afspraken die in het regeerakkoord gemaakt zijn over wijkgericht werken, in het bijzonder het sterker betrekken van de bewoners bij initiatieven om de leefbaarheid in wijken te verbeteren? Zo nee, op welke wijze denkt u te bevorderen dat deze corporatie rekening houdt met de wensen van zijn huurders?

5.
Bent u met ons van mening dat een woning na onderhoud/woningverbetering in basisuitvoering (dus zonder apart betaalde extra's) goed te bewonen moet zijn? Zo ja, vindt u het acceptabel dat bij genoemd complex een afzuigkap in de keuken alléén wordt aangebracht indien de bewoner 450 bijbetaalt?
6.
Ziet u inmiddels aanleiding om de VROM Inspectie een goed gesprek te laten voeren met Westhoek Wonen?

1 ingezonden 24 oktober 2006, antwoorden d.d. 20 december 2006. 252 woningen complex Wulpenlaan-Snippenlaan te Vinkeveen. 3Brief Westhoek Wonen d.d. 9 maart 2007, bijgevoegd.

P.F.C. Jansen, M 06 1830 5928


---- --