GroenLinks

GroenLinks wil met spoed debat over toekomst koffieshops

14 maart 2007

Minister Ab Klink (VWS) wil per 1 januari 2008 koffieshops verplichten rookvrij te zijn en er 'een soort afhaalpunten' van maken (De Pers, 14 maart 07). Minister Ter Horst (BZK) verklaarde nog geen twee weken geleden dat koffieshops een 'in de praktijk hanteerbare situatie' vormen (De Gelderlander, 1 maart 2007). Dreigt dit kabinet het fundament onder ons Nederlandse sofdrugsbeleid weg te halen? Of is dit een beginnersfout van de minister van VWS?

GroenLinks zal vandaag in de Kamer om een debat vragen met beide bewindslieden. Het kan niet zo zijn dat onder het mom van het tabaksverbod de coffeeshops om zeep worden geholpen. Daarmee komt er de facto een einde aan de bestaande gedoogpraktijk, waardoor de handel in en het gebruik van sofdrugs weer meer ondergronds gaat met alle vervelende gevolgen voor de volksgezondheid en de handhaving van de openbare orde van dien.

GroenLinks vraagt zich af hoe dit voornemen zich verhoudt tot het regeerakkoord. Is er sprake van een verschil in interpretatie tussen de bewindslieden en mogelijk ook tussen de coalitiefracties? Of is hierover volledige consensus en moeten wij deze maatregel zien als een invulling van het ontmoedigingsbeleid om overlast door buitenlandse klanten tegen te gaan?

Kees Vendrik