Productschap Margarine


14.03.2007

EU-leiders akkoord met ambitieus klimaatplan

De leiders van de 27 EU-lidstaten zijn het afgelopen vrijdag eens geworden over een ambitieus klimaat- en energieplan. Europa moet daarmee zuiniger worden met energie en die schoner gaan produceren.

Het plan moet leiden tot minder opwarming van de aarde en minder stijging van de zeespiegels. Het moet Europa bovendien minder afhankelijk maken van energie uit landen zoals Rusland en Iran. De EU als geheel moet de komende dertien jaar 20 procent energie besparen. Doel is om in 2020 zo'n 20 procent minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 1990. Bovendien zal over dertien jaar 20 procent van de verbruikte energie in de EU als geheel afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water en aardwarmte. Tot slot moet 10 procent van de brandstof voor transport verplicht afkomstig zijn van biobrandstoffen.

Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de vergadering voorzat, hoopt dat andere delen van de wereld het Europese voorbeeld gaan volgen. Dat kan onder meer via de G8-groep van Rusland en de zeven meest geïndustrialiseerde landen, waarvan Duitsland op dit moment ook voorzitter is. "We proberen de schwung van deze vergadering over te brengen op andere landen", aldus Merkel. Als andere rijke landen mee willen doen, is de EU bereid de ambities voor de vermindering van de CO2-uitstoot nog te verhogen naar 30 procent. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie sprak over een historisch resultaat. "Sinds mijn aantreden is dit de vergadering met de meest vergaande gevolgen".
Greenpeace noemde het besluit het "beste in zijn soort sinds het Kyoto-verdrag". Dat klimaatverdrag uit 1997 leidde voor het eerst tot de internationale aanpak van CO2-uitstoot.