Wageningen Universiteit

Gezamenlijk persbericht Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen UR

PROF. PIER VELLINGA VERSTERKT KLIMAATONDERZOEK WAGENINGEN UR

Prof.dr.ir. Pier Vellinga is per 1 maart in dienst getreden van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Daarnaast blijft hij voor een dag in de week in dienst van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vellinga gaat het onderzoekthema klimaatverandering voor geheel Wageningen UR versterken en naar buiten profileren. De VU en Wageningen UR gaan intensief samenwerken in onderzoek en onderwijs op het gebied van klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Dat hebben zij vastgelegd in een overeenkomst die vandaag is gesloten.

Prof. Vellinga geldt nationaal en internationaal als autoriteit op het gebied van klimaatonderzoek. Binnen Wageningen UR krijgt hij samen met prof. dr. Pavel Kabat de leiding van meerdere grote onderzoeksprogramma's die voor de Nederlandse overheid en de Europese Unie worden verricht.

Rond het klimaatonderzoek is de samenwerking tussen de Vrije Universiteit en Wageningen UR in de afgelopen tijd al behoorlijk geïntensiveerd. Samen zijn zij initiatiefnemer van het onderzoeksprogramma 'Klimaat voor Ruimte', dat zij nu samen met andere onderzoekinstellingen en private partijen uitvoeren. Daarnaast werken beide kennisinstellingen samen, steeds in een leidende positie, binnen internationale consortia die grote EU-projecten op het gebied van klimaatonderzoek uitvoeren.

De VU en Wageningen UR hebben afgesproken dat zij hun samenwerking verder intensiveren en samen programma's gaan ontwikkelen en uitvoeren voor nationaal en internationaal klimaatonderzoek. Zij zullen daar andere kennisinstellingen op klimaatgebied bij betrekken. Zo worden plannen gemaakt voor een internationaal georiënteerde MSc-opleiding en worden initiatieven genomen voor de training van professionals.

Pier Vellinga (1950) studeerde civiele techniek in Delft, waar hij in 1986 promoveerde. Hij heeft als onderzoeker, onderzoekleider en directeur een uitgebreide ervaring opgebouwd bij het Waterloopkundig Laboratorium (1975-1988), het Ministerie van VROM (1989-1992), het Instituut voor Milieuvraagstukken VU (1992-2001), decaan Faculteit Aard- en Levenswetenschappen VU (2001-2006) en directeur Klimaatcentrum VU (vanaf september 2006). Pier Vellinga is tevens voorzitter van de Stichting Natuur- en Milieu en voorzitter van het bestuur van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel.