Gemeente Enschede

Aantal bijstandsgerechtigden daalt fors

Actieplan 2007 Wet Werk en Bijstand

De gemeente Enschede heeft het actieplan 2007 Wet Werk en Bijstand (WWB) vastgesteld. De maatregelen zijn gericht op het fors terugdringen van het aantal mensen in de bijstand. Het actieplan 2006 mag een succes genoemd worden. In dat jaar daalde het aantal bijstandsgerechtigden in Enschede met 8 %, van ruim 5.000 naar ruim 4.600. In een aantal vergelijkbare gemeenten bleef de daling beperkt tot 6 %.

Myra Koomen, wethouder Werk en Inkomen: "Een van de punten waar we zwaar op inzetten is de uitstroom van mensen uit de bijstand. Voor veel mensen die langdurig afhankelijk zijn van de bijstand gaan we stevig aan de slag met een aanpak op maat. Op die manier willen we er in 2007 voor zorgen dat het aantal personen in de bijstand in Enschede 25 % meer daalt dan het gemiddelde van vergelijkbare steden."

In het actieplan staan zowel maatregelen waarmee zoveel mogelijk wordt voorkomen dat mensen een beroep doen op de WWB, als acties waarmee bijstandsgerechtigden via de kortste weg worden geholpen aan een reguliere baan. De ervaringen uit 2006 hebben geleerd dat de helft van de bijstandsgerechtigden met een gerichte aanpak de aansluiting op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Economisch heeft Nederland de wind in de rug en daar moet Enschede nu van profiteren.

Creatief maatwerk:
De acties zijn ambitieus en zeer divers. Een greep uit de initiatieven:

* De oprichting van een Task Force Banen die zich richt op het bevorderen van de groei van banen in verschillende segmenten.
* Om te voorkomen dat jongeren onder de 23 jaar zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten, worden met de Scholingsboulevard prestatieafspraken gemaakt waarmee voortijdige schooluitval wordt teruggedrongen. Het aantal leerwerkbanen wordt uitgebreid. Scholen worden geprikkeld hun onderwijsaanbod beter af te stemmen op de mogelijkheden van de arbeidsmarkt. Deze aanpak sluit aan bij de leer/werkplicht waar in het regeeraccoord sprake van is. Begin 2007 ging het in Enschede om ruim 300 jongeren in de leeftijd van 23 - 27 jaar.

* Vanuit het nieuwe Werkplein dat eind mei haar deuren opent komt een gezamenlijke werkgeversbenadering van de grond. CWI, UWV en gemeente bundelen hun krachten.

* Uitbreiding van de WorkStep - methode gericht op de kortste weg naar werk. Iedereen die een beroep doet op de WWB krijgt een begeleidingsaanbod gedurende 6 maanden. Hierbij gaat het om 800 - 1200 personen. Het kan gaan om een sollicitatietraining of het bereiken van een participatie of re-integratiebaan.

* In 2007 wordt in het Werkplein een jongerenloket geopend. Door de bundeling en integratie van de dienstverlening aan jongeren wordt overbodige bureaucratie vermeden.

* In 2007 krijgt minimaal 300 kandidaten een inburgeringscursus aangeboden. De deelnemers worden getraind in de Nederlandse taal en begeleid naar een duurzame baan.

* Meer mensen krijgen de kans om door middel van een terugkeerbaan regulier werk te vinden. Ook het aantal participatiebanen zal worden uitgebreid.

* De gemeente Enschede wil het goede voorbeeld geven. Zo is er onder meer een project gestart om jongeren via een werkstage op te leiden tot administratief medewerker.

* Handhaving wordt het sluitstuk van dit pakket aan maatregelen. Om oneigenlijk gebruik van de bijstand tegen te gaan wordt een aantal nieuwe instrumenten ingezet, zoals koppeling met het informatiesysteem van het Kadaster. Bovendien staat een drietal zogenoemde themaonderzoeken voor 2007 op de rol.

Voor de uitvoering van het Actieplan 2007 is een bedrag van EUR 9,6 miljoen euro beschikbaar.

14 maart 2007