14.03.2007 / 15:27 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De lotto

De lotto

Persbericht

Rijswijk, 14 maart 2007

Toto 50 jaar: EUR 170 miljoen naar de sport

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat het eerste landelijke KNVB Toto-formulier werd uitgegeven. De aanleiding hiervoor was om het voorspellen van voetbalwedstrijden, dat al jaren door voetbalverenigingen zelfstandig werd georganiseerd te centraliseren. Hierdoor profiteerden alle voetbalverenigingen van de opbrengst. In de afgelopen 50 jaar is er na prijsuitkering ruim EUR 170 miljoen aan de sport afgedragen, waarvan het merendeel naar de KNVB en voetbalverenigingen.

Henk Kesler, Directeur betaald voetbal KNVB: 'Door onze samenwerking met Toto hebben wij de afgelopen decennia kunnen bijdragen aan een professionele aanpak van het amateur- en het betaalde voetbal. Zo is het voetbalaanbod vernieuwd door de ontwikkeling van bijvoorbeeld betere trainings- en wedstrijdprogramma's. Inmiddels profiteren 1.1 miljoen KNVB-leden hiervan'.

Nationale Sporttotalisator

Eind jaren vijftig werd op politiek niveau besloten dat de organisatie van sportprijsvragen bij één onafhankelijke organisatie of instelling moest worden ondergebracht, die los stond van de KNVB. In 1960 werd de Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) opgericht. Naast het voetbal profiteerden zo ook andere sporten en charitatieve instellingen van de Toto-opbrengsten. De SNS staat vandaag de dag beter bekend als De Lotto.

Wim van den Assem, algemeen directeur De Lotto: 'In de jaren 60 werd jaarlijks een deel van het Toto-geld gereserveerd voor een nationaal sportcomplex, dat in 1971 officieel door prinses Beatrix is geopend. Het Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem is nu nog steeds een uniek centrum met internationaal aanzien. Daarnaast zijn veel sportaccomodaties, kunstijsbanen en zwembadaccomodaties voor sporters op zowel verenigings- als Olympisch niveau grotendeels gefinancierd met Toto-bijdragen'.

Al een halve eeuw wordt het spel Toto-13 gespeeld. Tegenwoordig kunnen voetballiefhebbers de resultaten voorspellen met nog vier andere Toto-spellen: Toto-Select, Toto-Score, Toto-Tip en Millionsleague. Jackpotprijzen kwamen in het eerste jaar niet boven de 60 gulden. Vandaag de dag kan de Jackpot van een Toto-spel oplopen tot enkele honderden duizenden euro's. Toto wordt gespeeld in de winkel of op internet. Sinds een jaar is het ook mogelijk om bij thuiswedstrijden van Feyenoord de uitslag te voorspellen in De Kuip, het grootste Toto-verkooppunt.

50e verjaardagsfeestje

De 50e verjaardag van Toto vieren we aanstaande zondag 18 maart in De Kuip. Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord - Willem II kunnen 50.000 aanwezige supporters de uitslag gratis voorspellen bij één van de vijf terminals in en om het stadion. Om 14.00 uur doen oud-Feyenoord spelers Ben Wijnstekers en Henk Fräser hun voorspelling in het Maasgebouw.


--------------------------------------------

Noot voor de redactie,