Gemeente Schiedam


Maart

Wet maatschappelijke ondersteuning: Iedereen doet mee

14 maart 2007

Heeft u hulp nodig in het dagelijks leven? Met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet u hiervoor bij de gemeente zijn. Sinds 1 januari 2007 is deze nieuwe wet van kracht. In deze rubriek kunt u lezen over wat deze wet inhoudt en wat dit voor u kan betekenen. In iedere editie een antwoord op veelgestelde vragen.

Persoonsgebonden budget voor hulp in het huishouden

Wat is een persoonsgebonden budget?
Mensen kunnen ervoor kiezen om een bepaald geldbedrag te ontvangen om de hulp in het huishouden zelf te regelen. Dit heet een persoongebonden budget (PGB)

Ik wil huishoudelijke hulp aanvragen met een PGB. Hoe werkt dat? U kunt een aanvraag voor huishoudelijke hulp indienen bij de gemeente. Als uw aanvraag wordt toegewezen, kunt u kiezen voor een PGB en ontvangt u een bedrag om zelf de huishoudelijke hulp te regelen. Het budget moet voor het inkopen van huishoudelijke hulp worden gebruikt. Daarnaast moet u een eigen bijdrage betalen aan het CAK. Hiervoor ontvangt u achteraf van het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten een rekening.

Hoe wordt een PGB uitbetaald?
Zolang u overgangscliënt bent, blijft de uitbetaling hetzelfde zoals u nu gewend bent. De PGB-regeling wordt in 2007 voor de overgangscliënten uitgevoerd door het zorgkantoor. Er wordt een netto PGB aan u uitbetaald, de eigen bijdrage is er al vanaf gehaald. Aan de inkoop van huishoudelijke hulp moet het uigekeerde PGB-budget plus een bedrag ter hoogte van de eigen bijdrage worden besteed. Op het moment dat de PGB-regeling door de gemeente wordt uitgevoerd (na de verloopdatum van indicatie, maar uiterlijk 1 januari 2008), ontvangt u van de gemeente een bruto budget. Hierbij kunt u kiezen of de voorlopige eigen bijdrage er vanaf gehaald wordt of later met u verrekend wordt als de definitieve eigen bijdrage door het CAK is vastgesteld.

Zijn PGB-houders verplicht gebruik te maken van gecontracteerde aanbieders?
Nee, dat is niet het geval. Dit geldt voor hulp in natura. PGB-houders regelen zelf de hulp.

Waarom moet er straks (na herindicering) apart financiële verantwoording worden afgelegd bij zowel het zorgkantoor als bij de gemeente?
Dit is nodig omdat de AWBZ en de Wmo door verschillende instanties worden uitgevoerd, namelijk het zorgkantoor en de gemeente, en vanuit aparte geldstromen worden gefinancierd.

Eigen bijdrage

Komen er veranderingen in de eigen bijdragen?
De financiële gevolgen zijn nihil, de maximale eigen bijdrage per uur van 12,00 gaat naar 12,20.

Hoe wordt de eigen bijdrage bepaald?
Voor de bepaling van de eigen bijdrage wordt dezelfde berekeningswijze toegepast als bij de AWBZ.

Wat wordt het maximum uurtarief voor de eigen bijdrage? Het maximum uurtarief voor de eigen bijdrage is 12,20 (dit was in 2006 12,00).

Hoe moet ik de eigen bijdrage gaan betalen?
U krijgt elke vier weken een factuur van het CAK en de eigen bijdrage wordt berekend naar inkomen.

Ik heb huishoud- en verpleeghulp; moet ik dat apart betalen en blijft dat hetzelfde bedrag aan het CAK of wordt het meer? Nee, de eigen bijdragen voor de huishoudelijke hulp en de verpleeghulp worden beide door de CAK geïnd en worden niet hoger dan u nu gewend bent.

Ik ben PGB-houder, maar ik heb geen brief ontvangen van de gemeente. Zijn alle PGB-houders bij de gemeente bekend?
Waarschijnlijk wel. Als u geen brief heeft ontvangen van ROGplus dan wordt u verzocht contact op te nemen met ROGplus.