Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|14 maart 2007 |
|Nummer        |
|71            |

Initiatiefvoorstel aangenomen:
Staten dwingen uitzonderingen op milieuverordening af

Provinciale Staten heeft een initiatiefvoorstel aangenomen, waardoor kan worden afgeweken van bepaalde voorschriften en beperkingen, die volgens de Provinciale Milieu Verordening (PMV) in milieuvergunningen moeten worden opgenomen. De PMV van de provincie Noord-Brabant zal daarom worden aangepast.

Het voorstel komt neer op het opnemen van een hardheidsclausule in de regels voor grondwaterbescherming. Het gaat erom, dat het bevoegd gezag voor inrichtingen in grondwaterbeschermingsgebieden (in de regel zijn dat gemeenten, soms de provincie) onder bepaalde voorwaarden kunnen afwijken van voorschriften en beperkingen, die volgens de PMV in milieuvergunningen moeten worden opgenomen.
Het initiatiefvoorstel is ingediend door de statenleden mr. M.B.P. (Mieke) Geeraedts (VVD), A.A.J. (Arthur) van Iersel (PvdA) en ir. H.C.A.M. (Erik) van den Oord (CDA). Alleen de fractie van GroenLinks stemde tegen.
Het uitgangspunt blijft, dat de kwaliteit van het grondwater met het oog op de waterwinning wordt beschermd. De aangepaste PMV moet het mogelijk maken dat hetzelfde milieudoel ook op andere wijze wordt gerealiseerd, met meer innovatieve of effectieve maatregelen en voorzieningen.
Wanneer gemeenten gebruik willen maken van deze afwijkingsmogelijkheid, moeten ze wel eerst de provincie en het betrokken waterleidingbedrijf (de beheerder van het grondwaterbeschermingsgebied) 'horen', dat wil zeggen om advies vragen. Ook moet een in het milieurecht gebruikelijke procedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) worden toegepast.
Het besluit van de staten brengt met zich mee dat het college van Gedeputeerde Staten nu volgens de wettelijke procedure een voorstel tot aanpassing van de PMV gaat publiceren. Daarop is inspraak mogelijk. De procedure wordt afgerond via een hernieuwd besluit van de staten.
Ook is afgesproken dat een jaar na inwerkingtreding van de aanpassing wordt geëvalueerd hoe deze in de praktijk werkt (of na twee jaar wanneer er na één jaar nog te weinig gevallen zijn om goed te kunnen evalueren).



Provincie Noord-Brabant