Nederlands Vaccinatie Instituut


Rapport Gezondheidsraad over toekomst RVP

woensdag, 14 maart 2007

Er is lang gewacht op het rapport van de Gezondheidsraad over de toekomst van het vaccinatieprogramma. Op woensdag 7 maart jl. werd het gepresenteerd. Nieuw is dat het Rijksvaccinatieprogramma volgens de raad niet alleen tijdens de jeugd moet beschermen tegen ziekten, maar gedurende het hele leven. Als het gaat om welke vaccins wel of niet opgenomen moeten worden in het RVP, stelt de raad voor dit aan de hand van zeven criteria te bepalen. De minister heeft al laten weten deze 7 uitgangspunten voor toelating van nieuwe vaccins in het RVP over te nemen.

Na vijftig jaar is dit een goed moment om het huidige pakket nauwkeurig onder de loep te nemen, en vooruit te kijken naar de komende jaren, zo stelt de Gezondheidsraad in haar rapport. De epidemiologische en wetenschappelijke ontwikkelingen staan immers niet stil. In de afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe vaccins beschikbaar gekomen. Dat roept een aantal belangrijke vragen op. Is het wenselijk om alle inentingen uit het huidige pakket te handhaven? Welke vaccinaties kunnen voor de toekomst overwogen worden?

Zeven criteria

Voor de keuze vormen de zeven criteria van de raad een goed houvast voor de toekomst. De zeven criteria voor de besluitvorming over het invoeren van een vaccinatie zijn:


1 De infectieziekte leidt tot een aanmerkelijke ziektelast in de bevolking.


- De infectieziekte is ernstig voor individuen, en:


- De infectieziekte treft (potentieel) een omvangrijke groep.


2 De vaccinatie leidt tot een aanmerkelijke vermindering van de ziektelast in de bevolking.


- Het vaccin is effectief in het voorkomen van ziekte of reduceren van symptomen.


- De benodigde vaccinatiegraad (als uitbannen van de ziekte of groepsimmuniteit het doel is) wordt gehaald.


3 Eventuele nadelige gezondheidseffecten van de vaccinatie (bijwerkingen) doen geen belangrijke afbreuk aan de gezondheidswinst in de bevolking.


4 De last die een individu ondervindt door de afzonderlijke vaccinatie staat in een redelijke verhouding tot de gezondheidswinst voor de persoon zelf en de bevolking als geheel.


5 De last die een individu ondervindt door het totale vaccinatieprogramma staat in een redelijke verhouding tot de gezondheidswinst voor de persoon zelf en de bevolking als geheel.


6 De verhouding tussen kosten en gezondheidswinst is gunstig in vergelijking met die van andere mogelijkheden om de ziektelast te reduceren.


7 Met de keuze voor de vaccinatie wordt een (potentieel) urgent volksgezondheidsbelang gediend.

Levensloopvaccinatie

Het RVP is oorspronkelijk opgezet voor de bestrijding van kinderziekten. Maar nieuwe ontwikkelingen vragen om een meer levenslange benadering. Tieners zouden bijvoorbeeld ingeënt kunnen worden tegen baarmoederhalskanker en ouderen tegen gordelroos. Ook uitgebreidere vaccinatie tegen hepatitis B, en vaccinatie tegen diarree door het rotavirus worden in de nabije toekomst mogelijk opgenomen in het RVP.

De Gezondheidsrad vindt dat er snel aanvullend onderzoek moet komen om te kunnen beoordelen of opname van deze vaccins in het RVP zinvol is.

Meer lezen

In Vaste Prik 16 van het NVI verscheen in december 2006 een uitgebreid artikel waarin verschillende deskundigen praten over de toekomst van het RVP en een levensloopvaccinatieprogramma.

Klik hier om dat artikel te lezen.

Bron: Rapport Gezondheidsraad: De toekomst van het Rijksvaccinatieprogramma: naar een programma voor alle leeftijden.

Klik hier voor de toespraak van directeur-generaal van de Volksgezondheid Hans de Goeij namens minister Ab Klink van VWS.