Ingezonden persbericht

Huub Kortekaas ­ na Erasmus

Ter gelegenheid van de boekenweek, met als thema 'Lof der Zotheid', vertoont de Bibliotheek Breda in samenwerking met Stichting Tranzforma een videopresentatie van Marijke de Bie over de kunstenaar Huub Kortekaas. Het werk van deze kunstenaar is sterk geïnspireerd op de Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus. Marijke de Bie maakte aan de hand van zijn werk een beeldcompilatie, die van 14 tot en met 24 maart 2007 geprojecteerd zal worden in de bibliotheek. Daarnaast is een gefilmd interview te zien met Huub Kortekaas over zijn fascinatie voor Erasmus. De bezoeker kan die film hier bekijken vanuit een door Kortekaas in de jaren '70 ontworpen polyester stoel, genaamd Engelenhart.

Huub Kortekaas (1935), zoon van een tuinder, maakte in 1960 zijn eerste beeld. Hij had net de Lof der Zotheid gelezen en ervaarde daarbij een dermate grote zielsverwantschap met de auteur, dat hij besloot een standbeeld van Erasmus te maken. Hij vond dat iedereen Erasmus moest leren kennen. Ondanks het tijdsverschil van zo'n vijfhonderd jaar herkende hij in de tekst van deze humanist ook zijn eigen drijfveren. Erasmus en hij leken beiden aan het begin te staan van een 'nieuwe tijd'. Erasmus was de man die zich betrokken voelde, terwijl zijn omgeving zich mee liet slepen in de waan van de dag. In al die veranderingen probeerde hij een zo universeel mogelijk mens te zijn. Sinds zijn kennismaking met Erasmus stelt Kortekaas zijn leven in het teken van de zoektocht naar een humaan klimaat. Hij verspreidt zijn boodschap niet door het woord, maar door het beeld.

In 1995 namen Huub en zijn vrouw Adelheid Kortekaas het besluit om een eigen 'utopia' te scheppen. De bouw van De Tempelhof is sindsdien hun levenswerk; een plek waar woonhuis/atelier, tuin en kunst tot één totaalconcept samenvloeien. Een ander project waar ze momenteel samen aan werken, zijn de spirituele tuinen van de vijf wereldreligies, die alle putten uit dezelfde bron. Nog steeds dient de humanist Erasmus hierbij als inspirator.

De audio-visuele presentatie 'Huub Kortekaas - na Erasmus' voegt beeld bij woord op een eigentijdse artistieke wijze en overbrugt zo 500 jaar van Lof der Zotheid.

Op woensdag 14 maart om 14 uur wordt de videopresentatie van Marijke de Bie gelanceerd in het bijzijn van Huub en Adelheid Kortekaas. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn in het UITpunt van de Bibliotheek Breda.

Titel: Huub Kortekaas ­ na Erasmus
Regie & montage: Marijke de Bie
Camera: Paul Sixta
Motion graphics: Cheesehead animations
Fotografie: Pepyn Beeldemakers
Redactie & interview: Ron Dirven & Lilian Joosen
Produktie: Stichting Tranzforma Breda

Met dank aan Huub en Adelheid Kortekaas, De Tempelhof Winssen

I.h.k.v. het boekenweekthema 'Lof der Zotheid', 14-24 maart 2007

Deze film is tot stand gekomen met financiële steun van ACCU Breda

Voor meer info en/of beeldmateriaal:
Lilian Joosen

Stichting Tranzforma
p/a Overakkerstraat 190
4834 XP Breda
076-5143371
06-28458673
copacabana@wanadoo.nl

www.kunstkanaalbreda.nl
www.stadsgalerijbreda.nl
www.ssdempo.nl