Gemeente Hilversum

Vergadering gemeenteraad

13 maart 2007
Donderdag 8 maart vond de gemeenteraadsvergadering plaats. Tijdens het vragenuur diende de PvdA samen met GroenLinks een motie in waarin het college verzocht werd geen trouwambtenaren in dienst te nemen die bezwaren hebben tegen het sluiten van huwelijken van homoseksuelen. Het college bij monde van wethouder Walters gaf aan dat dit reeds het beleid was, en nam de motie over. GroenLinks vroeg naar aanleiding van een onderzoek van de gemeente Amsterdam naar het Cito advies bij allochtone leerlingen om een vergelijkbaar onderzoek uit te voeren naar de situatie in Hilversum. Wethouder Meuwissen zag die noodzaak op dit moment niet, maar gaat het onderwerp wel bespreken in het overleg met het lokaal onderwijs.

Bij de behandeling van verordening Wet inburgering dienden GroenLinks en de SP een amendement in om mensen die de inburgeringscursus sneller afsluiten dan de wettelijke termijn een beloning te geven. Dit voorstel is door de raad aangenomen. De beleidsregels voor deze nadere invulling worden door het college eerst nog voorgelegd aan de commissie Welzijn. GroenLinks diende daarnaast nog een amendement in om ook vrijwillige inburgeraars toegang te geven tot de voorzieningen. Ook dit amendement werd door de raad aangenomen. Met een motie van de SP en GroenLinks werd het college opgeroepen binnen drie maanden met een plan van aanpak voor de vrijwillige inburgeraars te komen.

Op voorstel van de fracties van PvdA, VVD, Leefbaar Hilversum en Christenunie besloot de raad de programmabegroting verder te gaan verbeteren en daartoe een werkgroep te vormen. Het is daarbij de bedoeling met ingang van de begroting 2009 de begroting op programmaniveau te kunnen autoriseren.

Tot slot nam de raad een voorbereidingsbesluit voor het deelgebied De Parken in het Noordwestelijk Villagebied. Zie hiervoor ook het artikel op één van de twee gemeentepagina's.