Staatssecrataris wil toch een taaltoets

donderdag 15 maart 2007

Sharon Dijksma, staatssecretaris onderwijs en kinderopvang, wil alle peuters laten testen op taalvaardigheid. Achterstanden moet je op tijd aanpakken, vindt zij.

Dijksma vindt een taaltoets voor peuters een nuttig hulpmiddel bij de bestrijding van achterstanden en het tegengaan van segregatie. Ze zei dit bij de presentatie van het rapport Gemeenten in actie tegen segregatie in het basisonderwijs. Forum liet het rapport maken. Doel van het onderzoek: nagaan of het helpt dat gemeenten en schoolbesturen verplicht zijn afspraken te maken om de segregatie in het (basis)onderwijs tegen te gaan.
Gemeenten in actie is een eerste inventarisatie. De onderzoekers constateren dat er niet maar één oplossing is om de segregatie van scholen tegen te gaan. Lokaal maatwerk is vereist.

Dijksma wil dat lokale beleid graag ondersteunen. Ze doet dat o.a. met een kenniscentrum voor gemengde scholen (www.gemengdescholen.nl) dat in april opent (zie de nieuwsberichten 'Typisch Rotterdams' en 'Rotterdam krijgt kenniscentrum Gemengde Scholen'). Ook wil ze het werken met vaste aanmeldmomenten voor het primair onderwijs bevorderen; eventueel aangevuld met loting voor te schrijven; en last but not least alle peuters laten testen op taalachterstand, en de kinderen waarbij zon achterstand is geconstateerd met ingang van 2009 verplicht taalles laten volgen.

Hoe de taaltoets eruit moet gaan zien, weet Dijksma nog niet. Daarover gaat ze in de komende maanden overleggen met het veld. Half september komt ze met een voorstel.

Klik hier om het onderzoek van Forum te downloaden (PDF).