Productschap Margarine


13.03.2007

Retourpartijen moeten voortaan terug naar producent

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft bekendgemaakt dat de procedure voor de controles van in Nederland geproduceerde en bij een Nederlandse Buitengrens Inspectie Post (BIP) ter controle aangeboden veterinaire retourpartijen is gewijzigd.

Retourpartijen zijn in de EU geproduceerde partijen, die door derde landen worden teruggezonden naar de EU. Tot nu toe werden deze partijen in Nederlandse BIP's volledig gecontroleerd en konden na een gunstig controleresultaat direct vanuit de BIP in het vrije verkeer worden gebracht.

De nieuwe procedure houdt echter in dat Nederlandse retourpartijen na een documenten- en overeenstemmingscontrole terug moeten naar het bedrijf in Nederland vanwaar de partij is geëxporteerd. Dit transport moet begeleid worden door een douaneformulier T5. Het vervoermiddel dient verzegeld te zijn. In het bedrijf van certificering dient de materiële controle van de partij door de plaatselijke VWA uitgevoerd te worden, om vast te stellen welke bestemming de partij kan krijgen.

De VWA wijst er tevens op dat nog steeds veterinaire partijen zonder veterinaire certificering worden geëxporteerd naar landen buiten de EU. Voor deze partijen is retourzending naar de EU niet mogelijk.