Gemeente Heerenveen


---


---

Locaties voor woningbouw en nieuwe sportvelden in Nieuwehorne bekend

Het college van B&W van de gemeente Heerenveen heeft er dinsdag 13 maart 2007 voor gekozen om een plan voor woningbouw en verplaatsing van de sportvelden in Nieuwehorne uit te werken. De woningbouw zal plaatsvinden op de huidige sportvelden van Udiros. De sportvelden komen ten westen van de 8e Wijk, achter de Sevenaerschool. Met het besluit wordt een periode van vooronderzoek afgerond.

Het college van B&W van de gemeente Heerenveen heeft er dinsdag 13 maart 2007 voor gekozen om een plan voor woningbouw en verplaatsing van de sportvelden in Nieuwehorne uit te werken. De woningbouw zal plaatsvinden op de huidige sportvelden van Udiros. De sportvelden komen ten westen van de 8e Wijk, achter de Sevenaerschool. Met het besluit wordt een periode van vooronderzoek afgerond.

In de integrale ontwikkelingsvisie van Oude- en Nieuwehorne, Langs lijnen en linten, komt het plan al aan de orde. Deze visie van juli 2005 dient nu als één van de bouwstenen voor het ruimtelijk beleid voor het dorp. Belangrijke onderwerpen uit de visie zijn de verplaatsing van de sportvelden van Udiros en het bouwen van woningen op de vrijkomende grond van deze sportvelden. Deze twee onderwerpen hebben bij de gemeente, in samenspraak met Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne, voorrang gekregen voor wat betreft de verdere planvorming. De locaties voor realisatie van beide plannen zijn nu bekend.

Totstandkoming beslissing locatie
Met het besluit wil het College twee wensen uit het dorp combineren, namelijk verbetering en concentratie van de sportvoorzieningen en de behoefte van bewoners aan nieuwbouwwoningen Verder zou het plan relevant kunnen worden voor de ontwikkeling van een brede school in Nieuwehorne. Hiermee moet in ruimtelijk opzicht dan ook rekening worden gehouden. Aanvankelijk zijn vier verschillende mogelijkheden onderzocht, waaruit twee reële opties zijn overgebleven. Deze opties zijn verplaatsing van de velden naar een locatie ten westen van de 8e Wijk óf ten oosten van de 8ste Wijk. Van beide locaties zijn de voor- en nadelen op het gebied van onder andere verkeersveiligheid, uitbreidingsruimte, overlast op de omgeving en kansen voor de beste inrichting geïnventariseerd.

Uit deze inventarisatie is gebleken dat realisatie van de sportvelden achter de Sevenaerschool (ten westen van de 8ste Wijk) de voorkeur verdient vanwege de beschikbare ruimte, landschappelijke inpassing, centrale locatie, de kindveilige ontsluiting en de parkeermogelijkheden. Daarnaast is op deze locatie een logische koppeling te maken met een nieuwe gymzaal of oefenhal. Door verplaatsing van de sportvelden, inclusief tennisveld, komt op het huidige sportterrein 6,7 hectare vrij voor de bouw van circa 100 woningen. Deze optie is uitgekozen in samenspraak met Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne en de klankbordgroep Integrale Visie. In deze klankbordgroep zijn inwoners van de diverse verenigingen en instanties in Oude- en Nieuwehorne vertegenwoordigd. Om de gekozen mogelijkheden uit te kunnen voeren wordt grond aangekocht op de betreffende locatie.

Oefenhal
Een belangrijk element van het plan is de aanleg van een nieuwe gymzaal of oefenzaal die door zowel sporters als schoolkinderen te gebruiken zal zijn. Uit nader financieel onderzoek en overleg met de sportvereniging en de scholen zal snel moeten blijken of de zaal, waarvoor al wel een globale kostenraming gemaakt is, ook echt haalbaar is en in de verdere planvorming opgenomen moet blijven.

Planning
Het besluit van het college van B&W is gebaseerd op vooronderzoek. Nu een voorkeurslocatie is gekozen gaat het college stap voor stap besluiten of en hoe het project te organiseren en financieren is. Voor de hand ligt dat er een startnotitie en projectplan komen en dat hierbij weer Plaatselijk Belang en anderen worden betrokken. Daarna kan het feitelijke project starten. Dat zal dan onder andere bestaan uit verder onderzoek, procedures en inspraak. Daarna kan pas de feitelijke uitvoering plaatsvinden.


---