Provincie Groningen

samenstelling Besluitenlijst Provinciale Staten 14 maart 2007 oude samenstelling 15 maart 2007 gegeven van de beleving van armoede door de doelgroep. In zijn algemeenheid constateert de rapportagecommissie dat de perceptie die politiek bestuurlijk Nederland heeft van armoedeproblematiek afwijkt van de beleving van de doelgroep. Op basis van het onderzoek heeft de commissie 19 aanbevelingen aan Provinciale Staten gedaan, waaronder de invoering van een OV-chippas waarmee minima korting krijgen op het openbaar vervoer en een jeugdsportfonds, dat onder andere bijdraagt in de contributie voor sportverenigingen.

4. Initiatiefvoorstel PvdA/VVD 'Geef belanghebbende meer invloed' Provinciale Staten hebben het initiatiefvoorstel van de PvdA en de VVD om belanghebbenden meer invloed te geven aangenomen. De Staten willen op basis van globale randvoorwaarden omwonenden en belanghebbenden vanaf het begin bij een provinciale infrastructurele ingreep betrekken. Provinciale Staten hebben het college van Gedeputeerde Staten verzocht om achteraf in de voordrachten verantwoording af te leggen over de wijze waarop burgerparticipatie plaatsvindt en de invloed van burgerparticipatie tijdens en op het uiteindelijke project. De afgelopen jaren kwamen diverse inwonersgroepen in het geweer tegen infrastructurele plannen van de provincie Groningen. Oorzaak hiervan was de presentatie van uitgewerkte voornemens van de provincie, die bewoners als een donderslag bij heldere hemel ervoeren. Dat moet en kan volgens de Staten anders. Daarom is dit voorstel ingediend.

5. Verordening rechtspositie gedeputeerden, Staten- en commissieleden Provinciale Staten hebben de verordening rechtspositie gedeputeerden, Staten- en commissieleden provincie Groningen vastgesteld. Deze verordening vervangt de huidige. In de verordening zijn bepalingen opgenomen over de rechtspositie van gedeputeerden, Statenleden en leden van provinciale commissies. De verordening bevat bepalingen over o.a. de beloning voor werkzaamheden, reis-, pension- en verhuiskosten en het beschikbaar stellen van computerapparatuur. Ook een aantal secundaire voorzieningen voor Statenleden zijn opgenomen, zoals een uitkering bij aftreden en overlijden.

6. Intrekking subsidieregeling HRM 2001
Provinciale Staten hebben besloten de subsidieregeling Human Resource Management 2001 in te trekken. De subsidieregeling maakt deel uit van het Kompasprogramma, dat eind 2006 afliep. Aan het sluiten van de regeling is al op grote schaal bekendheid gegeven. Formeel moest deze regeling nog worden ingetrokken door een intrekkingsverordening.

7. Herinrichting verkeersknoop Beertsterweg-aansluiting A7-Oostelijke Rondweg in de gemeente Winschoten
Provinciale Staten hebben besloten in te stemmen met de realisatie van het deel van de herinrichtingsplannen voor de verkeersknoop Beertsterweg-aansluiting A7-Oostelijke Rondweg ten noorden van het kruispunt Beertsterweg-Oostelijke Rondweg (onder voorbehoud van het afgeven van de BDU-beschikkingen).

De Staten hebben hiervoor een krediet van EUR 3.900.000,-- beschikbaar gesteld. Het gaat om infrastructurele maatregelen waarbij nadrukkelijk rekening is gehouden met de wens om te komen tot een aansprekende entree met ruimtelijke kwaliteit voor Winschoten en de Blauwestad.

8. Financiële bijdrage verdubbeling N33
Provinciale Staten hebben het aandeel van de provincie Groningen in de regionale bijdrage van maximaal 50 miljoen euro in de verdubbeling van de N33 vast te stellen op EUR 18.750.000,--. Voor de garantstelling is een bedrag van EUR 11.250.000,-- in 2011 gereserveerd. Voor de gevolgen van eventuele loon- en prijsstijgingen is EUR 5.000.000,-- in 2011 gereserveerd.

In december 2005 heeft de regio een akkoord gesloten met het rijk over uitvoering en financiering van de verdubbeling van de N33 Zuidbroek-Assen. Tijdens de onderhandelingen is in afstemming met het Platform N33 door de provincies Groningen en Drenthe een regionale bijdrage van maximaal 50 miljoen euro toegezegd voor het realiseren van de verdubbeling. Het rijk heeft een bedrag van 90 miljoen euro gereserveerd. Daarmee is nu in totaal 140 miljoen euro beschikbaar voor de verdubbeling van de N33. Het aandeel van de provincie Groningen is berekend op 18,75 miljoen euro.

Hoe de N33 er uit komt te zien, wordt in de planstudie uitgewerkt. Het uitgangspunt is een verdubbeling tot 2x2 autoweg zonder vluchtstroken (100 km/u) van Assen-Zuid (aansluiting A28) tot Zuidbroek (aansluiting A7) en ongelijkvloerse kruisingen.

9. Koninklijke onderscheiding
Zeven Statenleden ontvingen van commissaris van de koningin in de provincie Groningen een Koninklijke onderscheiding. Zij komen in aanmerking voor deze onderscheiding omdat zij minimaal 12 jaar als volksvertegenwoordiger zitting hebben gehad in Provinciale Staten en/of een gemeenteraad en met ingang van 15 maart 2007 hun functie neerleggen. Zij hebben al voor de Provinciale Statenverkiezingen aangekondigd terug te treden als volksvertegenwoordiger. Er was een bijzondere onderscheiding voor de nestor in Provinciale Staten, de heer J.L.H. Köller. Hij is de tweede persoon in de ambtsperiode van de heer Alders, die is onderscheiden met de zilveren eremedaille van de commissaris van de koningin.

Contact over dit onderwerp Contact over dit onderwerp

15 maart 2007