Provincie Limburg

Studie naar geschiedenis aan beide zijden van de landsgrens Historisch Netwerk in de Euregio Rijn-Maas-Noord

Gedeputeerde Staten gaan het euregionale project Historisch Netwerk ondersteunen met 75.000,- . Met dit project willen de betrokkenen de gemeenschappelijke geschiedenis van de Nederlands-Duitse grensgebieden vanaf een centrale plek gaan onderzoeken. De resultaten worden openstellen voor het publiek.

Het project Historisch Netwerk intensiveert de samenwerking tussen verschillende wetenschappelijke instellingen aan beide zijden van de grens. Ongeveer 37 partners creëren een omvangrijk netwerk van archieven, onderwijsinstellingen en sociaal historische instituten in de Euregio Rijn-Maas-Noord. Het project moet de informatie die bij al die instellingen verborgen ligt, ontsluiten en toegankelijk maken voor publiek.

De Provincie Limburg steunt het Historisch Netwerk omdat het samenwerking mogelijk maakt op het gebied van grensoverschrijdende onderwerpen die ook een actuele waarde hebben. Daarbij beperkt het project zich wel tot sociaal-culturele en economische themas. De eerste studie die nu op de planning staat is naar de gevolgen van migratie in de euregio van de 18e eeuw tot heden. Daarmee hopen de onderzoekers informatie naar boven te halen die van belang is voor de huidige tijd en migratieproblematiek.
De resultaten van de studies worden verzameld in een centraal documentatiecentrum in de euregio, verbonden aan een hogeschool of universiteit. Verder zullen een aantal dependances - musea en stadsarchieven - internettoegang bieden tot de inhoud van het documentatiecentrum.

Bij de keuze van onderzoeksterreinen wil het Netwerk ook het publiek betrekken. Zij roept mensen op interessante historische vragen te formuleren. De beste worden in behandeling genomen door de onderzoekers. Ook vinden in 2007 en 2008 twee euregionale symposia over het project plaats. Verder komt er educatief onderwijsmateriaal voor de basisschool over de euregionale geschiedenis.

Trekker van het project is Verein für Heimatkunde Krefeld e.V. Vanuit Limburg doen het Sociaal Historisch Centrum Limburg , LGOG, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Fontys Hogeschool Sittard en de gemeentearchieven van Venray, Weert ,Venlo, Heerlen, Kerkrade en Roermond mee.

De totale projectkosten bedragen 500.000,-. De Provincie Limburg, evenals het land Nordrhein-Westfalen dragen in het project elk 75.000,- bij. De 37 projectpartners moeten de overige 20% bijdragen. Ook komt er een fonds dat de werkzaamheden in de toekomst moet ondersteunen.

15-3-2007 13:25