Wageningen Universiteit

universiteit benoemt hoogleraar productfysiologie en -kwaliteit Wageningen Universiteit benoemt hoogleraar Productfysiologie en -kwaliteit

15 mrt 2007

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P019

Wageningen Universiteit heeft dr.ing. Ernst Woltering benoemd tot bijzonder hoogleraar Productfysiologie en productkwaliteit. Hij gaat zich richten op het ontwikkelen van kennis die binnen de groente- en fruitsector kan worden gebruikt voor innovatie en kwaliteitsverbetering van groente en fruit. Deze nieuwe leerstoel is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse afzetorganisatie The Greenery.

De afgelopen jaren is de consumptie van verse groente en fruit in Nederland behoorlijk afgenomen. Van de 19 tot 30 jarigen consumeert maar zeven procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 gram. Uit diverse studies blijkt dat dit ten koste gaat van de gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van een toename van chronische ziektes, en van de levensverwachting van de mens. Eén van de oorzaken van die trend is de grote vlucht die het âgemaksvoedselâ en de âsnelle hapâ hebben genomen.

Een dieet met veel verse groente en fruit heeft een gezondheidsbevorderend effect, zo blijkt uit veelvuldig wetenschappelijk onderzoek. Het beschermt tegen bepaalde vormen van kanker en tegen hart- en vaatziekten. Bovendien bevatten groenten en fruit weinig calorieën waardoor het risico op overgewicht vermindert.

Om de negatieve trend in de consumptie van groente fruit te keren, dreigende overproductie in de Nederlandse groente- en fruitsector te voorkomen en de concurrentie voor te blijven, is het noodzakelijk dat, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, de sector zich inzet voor innovatie en kwaliteitsverbetering. Wageningen Universiteit en Researchcentrum en The Greenery, een van de vooraanstaande bedrijven in deze sector vinden het daarom wenselijk een leerstoel in te stellen die zich richt op onderzoek en onderwijs op dit specifieke terrein.

Prof. Woltering gaat zich binnen zijn leeropdracht vooral richten op het ontwikkelen van kennis over de mechanismen die ten grondslag liggen aan rijping, veroudering en uitwendige en inwendige kwaliteit van geoogst en versgesneden groenten en fruit. Daarbij moet worden gedacht aan aspecten als houdbaarheid, smaak en stoffen die te maken hebben met de bevordering van de gezondheid, zoals vitamines, anti-oxidanten en vezels. De ontwikkelde kennis en instrumenten dienen ter ondersteuning van productinnovaties die inspelen op wensen en verwachtingen van consumenten en food-service bedrijven. De leerstoel van prof. Woltering wordt ondergebracht bij de leerstoelgroep Tuinbouwproductieketens, onder leiding van prof.dr. Olaf van Kooten, aan Wageningen Universiteit.

Ernst Woltering (Vlissingen, 1955) studeerde aan Tuinbouw hogeschool in Utrecht. Hij promoveerde in 1990 aan Wageningen Universiteit. Hij is thans senior-onderzoeker en projectleider bij de Agrotechnology and Food Sciences Group van Wageningen UR. Naast die functie vervult hij zijn hoogleraarschap gedurende twee dagen per week. De bijdrage uit het bedrijfsleven maakt het tevens mogelijk om meteen een assistent in opleiding (AIO) aan te nemen.