Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
13 maart 2007
nummer:
023
|= = = Onder embargo tot 15 maart 8.45 uur = = =                               |
Wethouder wijst scholieren op hun leerplicht
15 maart Dag van de Leerplicht

Wethouder Aart-Jan Moerkerke wijst op donderdag 15 maart a.s. leerlingen op hun leerplicht. Hij doet dat door die dag flyers uit te delen aan leerlingen van het IJsselcollege die te laat op school komen. De wethouder doet dat in het kader van de Dag van de Leerplicht, die dit jaar ook in Capelle aan den IJssel wordt georganiseerd. Met deze dag wil de gemeente de leerplicht breed onder de aandacht te brengen. Niet alleen onder leerplichtigen (leerlingen) maar ook onder hun ouders en scholen.

Tijdens de dag van de leerplicht worden voorlichtende activiteiten georganiseerd waarbij leerplichtambtenaren, scholen en politie betrokken zijn. Een van de acties is het uitdelen van flyers aan leerlingen die te laat zijn. In de flyer staat informatie over de leerplicht en dus ook waarom ze niet te laat mogen komen.

Volgens cijfers uit 2004 - 2005 hebben in die periode 459 Capelse jongeren vroegtijdig school verlaten zonder startkwalificatie. Het college vindt dit onaanvaardbaar. Daarom is in het collegewerkplan het actiepunt opgenomen dat in 2008 het aantal vroegtijdig schoolverlaters met 10% moet zijn gedaald.

Schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten kunnen leiden tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren, die de school zonder startkwalificatie verlaten, hebben een vergrote kans dat ze geen werk kunnen vinden en afhankelijk worden van sociale voorzieningen. Om dit te voorkomen zet de gemeente preventie en handhaving van leerplicht in.

De leerplichtdag is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt landelijk voor de 4e keer gehouden.

Noot voor de pers:
. De leerlingen van het IJsselcollege zijn van te voren niet op de hoogte van deze ophanden zijnde actie. Wilt u er aan meewerken dat dit zo blijft? . Wethouder Moerkerke zal vanaf 8.30 uur flyers uitdelen bij het IJsselcollege, afdeling VMBO, aan de Kanaalweg in Capelle aan den IJssel. . Als u bij de actie aanwezig wilt zijn, een fotograaf wilt sturen of meer informatie wilt, kunt u contact op nemen met Leon Romeyn, woordvoerder, tel. 010 - 284 82 28


---- --