Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 15 maart 2007

Oproep projecten administratieve vereenvoudiging door lokale besturen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen en Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois willen het Vlaamse "vereenvoudigingsvuur" doorgeven aan lokale besturen. Daarom roepen ze Vlaamse steden en gemeenten op om mee te dingen naar de prijs 'Eenvoudigste gemeente/stad 2007'. In 2005 ging Knokke-Heist met de titel naar huis.

Met dit initiatief willen minister Bourgeois en minister Keulen lokale besturen motiveren om hun dienstverlening te optimaliseren en de regeloverlast op het lokale niveau aan te pakken. "Vlaanderen heeft al heel wat knowhow in huis op het gebied van lastenverlaging," aldus minister Bourgeois. "Wij werken zowel in de diepte, met structurele maatregelen om de administratieve lasten onder controle te houden, als met concrete projecten." Met vorming, begeleiding en deze wedstrijd hoopt minister Bourgeois ook de gemeenten aan te kunnen zetten tot een structurele en daadwerkelijke administratieve lastenverlaging. "Want lastenverlaging op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat, zal ook direct voor voelbare resultaten zorgen," aldus nog Bourgeois.

De projecten kunnen tot eind april online ingevoerd worden op www.vlaanderen.be/wetsmatiging (http://www.vlaanderen.be/wetsmatiging). Bij de selectie door de Kenniscel Wetsmatiging en de bevoegde kabinetten, wordt onder andere gelet op de aard van het project (is het een vereenvoudiging?), het effect voor de doelgroep, de bruikbaarheid en diversiteit van de vereenvoudigingsmethodes, de haalbaarheid van de doelstellingen en de termijn waarbinnen het project zal worden opgestart. Het beste projectvoorstel wordt begin september gelauwerd door beide ministers op een colloquium.

Knokke-Heist legde in 2005 een uitgebreid plan voor de vereenvoudiging van de politieverordeningen voor. Het projectvoorstel van de kustgemeente blonk uit omwille van zijn langetermijnvisie op reguleringsmanagement en de grondige aanpak van regeloverlast via de politieverordeningen. Samen met de 7 andere genomineerde gemeenten kreeg Knokke-Heist een ondersteuning op maat door de Kenniscel Wetsmatiging van de Vlaamse overheid bij de realisatie van haar project.

Meer info over procedure: www.vlaanderen.be/wetsmatiging (http://www.vlaanderen.be/wetsmatiging)

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02 552 70 39
Gsm: 0496 27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Dhr. Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen Tel.: 02 552 65 10
Gsm: 0478 90 89 57
E-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1173934808524&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht