Heijmans N.V.

15 maart 2007
HEIJMANS EN TNO VERBETEREN WONINGVENTILATIE
Heijmans Bouw en Heijmans Vastgoed hebben een overeenkomst getekend met TNO voor de doorontwikkeling van een nieuw ontwikkeld ventilatieprincipe. Dit principe maakt woningventilatie duurzaam, energiezuinig, betrouwbaar en eenvoudig te bedienen en te onderhouden. Het concept is inmiddels 2 jaar lang beproefd in een testwoning in Opheusden. Heijmans heeft de bewoners gesproken en zij zijn goed te spreken over de werking van de nieuwe ventilatiemethode. Heijmans en TNO gaan het systeem verder ontwikkelen en een prototype vervaardigen in een rij nieuwe woningen in een Heijmans Project. Heijmans is met dit contract de enige die dit systeem mag toepassen of eventueel in sublicentie mag geven.

Verbeterde woningventilatie
Moderne, energiezuinige ventilatiesystemen zijn veelal duur en ingewikkeld. Zo ingewikkeld dat ze vaak niet goed werken, veel onderhoud vergen of moeilijk te bedienen zijn voor bewoners. Het nieuwe, duurzame ventilatieprincipe van TNO maakt slim gebruik van de bestaande spouwen in de gevels. De reden voor Heijmans om te investeren in dit concept? Het ventilatieprincipe verhoogt het wooncomfort en heeft minder energie en installaties nodig.

Het principe is gebaseerd op de bestaande spouw. Daartussen worden kortsluitverbindingen aangebracht. Zo vormen de spouwen één ruimte. De wind zorgt dat daarin via bestaande lekken verse buitenlucht kan stromen. Verschillen in winddruk per gevel worden tegelijk uitgemiddeld; in de gemeenschappelijke spouwruimte heerst steeds een vrijwel constante druk. Dat maakt een constante, natuurlijke toevoer van lucht naar achterliggende vertrekken mogelijk, die niet wordt verstoord door windvariaties. De spouwen met kortsluitverbinding worden geprepareerd om een schone luchtweg te vormen.

De voordelen
Het nieuwe ventilatieprincipe heeft veel voordelen. Het biedt eenvoudige ventilatie die altijd op dezelfde wijze reageert. Lekken in de woning worden functioneel en hoeven dus niet te worden teruggedrongen. De slimme benutting van bestaande componenten maakt ingewikkelde extra installaties overbodig. Het principe waarborgt een goede luchtkwaliteit in alle vertrekken van de woning met daarbij een goede energieprestatie met tochtvrije toevoer door vrije keuze van plaats en vorm van binnenroosters (los van het kozijn).