Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jonnie Boer leidt Hollandse vlaggenparade op Franse wijnveiling

Op de 18e jaarlijkse wijnveiling van Toques et Clochers in het Zuid-Franse Limoux op Palmpasen, is Jonnie Boer van de Librije verantwoordelijk voor het menu van het gala-diner na afloop van de veiling. Daar schuiven meer dan duizend gasten aan uit heel de wereld. Men verwacht naast de eigen inbreng ook Russen, Canadezen, Duitsers, Belgen, Hollanders, Italianen, Spanjaarden en Amerikanen. Boer neemt zijn vrouw Thérèse mee, die zich met de bediening bezig gaat houden. In hun kielzog een kleine 25 man uit hun witte en zwarte brigades, zowat honderd Hollandse gasten en een fikse groep journalisten, waaronder Rik Felderhof en Nova.

Topchefs
Toques et Clochers is de derde belangrijkste veiling van Frankrijk. Elk jaar wordt met de opbrengst van de veiling de klokkentoren van een van de veertig dorpen in de AOC Limoux gerestaureerd. Limoux is beroemd om zijn Blanquette de Limoux, de oudste 'champagne' van de wereld. De wijnmakers van Limoux, verenigd onder de naam Sieur d'Arques, zijn zo slim geweest hun veiling te koppelen aan de Haute Cuisine waarbij ze in de loop van de jaren een bonte stoet drie sterren chefs het jaarlijkse gala-diner hebben laten verzorgen. De eerste was Michel Troisgros, hij is ook de culinaire patron van het evenement. Daarna volgden onder meer Alain Ducasse, Paul Bocuse, Michel Guérard, Michel Trama, Alain Passard en de gebroeders Pourcel. Dit jaar is er voor het eerst een niet-Franse drie sterren chef uitgenodigd en dat is onze eigen Jonnie Boer, een hele eer.

Hollandse Vlootshow met live cooking
Maar Boer zou Boer niet zijn of hij zet de hele zaak naar zijn hand. Sidney Schutte, chef van De Librije, is een aantal dagen naar Avignon geweest om alle culinaire zaken goed op elkaar af te stemmen. Boer heeft ook besloten om het koken achter de muren vandaan te halen. Op de vier hoeken van de grote feestzaal is nu een soort live cooking. Hij heeft acht gerenommeerde collega's zover gekregen om hem daarbij te helpen. Dat zijn Martin Kruithof van De Lindenhof **, Jannis Brevet van Inter Scaldes**, Hans van Wolde van Beluga**, Lucas Rive van De Bokkedoorns** Edwin kats van La Rive*, Erik van Loo van Parkheuvel* , Marc van Gulick van Lauswolt and Albert Kooy, binnenkort verbonden aan de Hotelschool Leeuwarden. Al met al worden er dus 13 Hollandse Michelin sterren ingevlogen. Een echte vlootshow van de Nederlandse topgastronomie.

Village Hollandais
Maar dan zijn we er nog niet. Boer heeft de Supperclub uit Amsterdam er bij gehaald om de avond op touw te zetten. Dat betekent loungen, light shows, dj's en tussenacts in plaats van het traditionele ballroomorkest met zanger of zangeres. Het zal wennen zijn voor de Fransen. Op zaterdag is er in het dorpje dat de opbrengst van de veiling tegemoet kan zien, altijd een groots feest. Dit jaar gaat Alet Les Bains de dertigduizend gasten ontvangen en dat is gigantisch wanneer je bedenkt dat er normaal precies 282 mensen wonen. Tijdens het feest zijn er overal proeflokalen en eettentjes. De mensen wriemelen zich van het ene 'station' naar het andere, met hun wijnemmertje in de aanslag. Tussendoor is er overal muziek en waar mogelijk zijn de mensen aan het dansen. Er is dit jaar ook een Village Hollandais waar men paling, garnalenkroket, oesters, stroopwafels en boerenkaas kan proeven. Na afloop van dat feest is er voor de buitenlanders de traditionele boerenmaaltijd. Dit jaar staat daar niemand minder dan Ron Blaauw van Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel voor de 350 genodigden te koken. Dat maakt in het totaal 15 Michelin sterren en daarmee is de Holland happening compleet, vooral dankzij de inspanningen van Toques et Clochers importeur Bacchantes in Gouda. In Limoux maken ze zich al zorgen over hoe dat volgend jaar moet gaan, zonder de Hollandse inbreng. In ieder geval zijn ze erg blij met de voortvarende aanpak van Boer cs. 'Toques et Clochers is klaar voor de toekomst' is de slogan in 2007.