Gemeente Soest

Uitkomsten voorstudie rondweg

Datum: 15/03/2007

Uitkomsten verkennend onderzoek

Het college van b en w van de gemeente Soest heeft in opdracht van de gemeenteraad van Soest een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor een verdiepte rondweg door de Eempolder tussen Amersfoort en Baarn.

Deze voorstudie is bedoeld om inzicht te krijgen of het mogelijk is om een verdiepte rondweg aan te leggen en welke consequenties dat heeft. Hierbij een samenvatting van de uitkomsten van de studie.

Civieltechnisch is de verdiepte rondweg mogelijk. Alleen kan dit tegen relatief hoge kosten.

Verkeerskundig moet Soest rekening houden met een gestaag toenemend verkeersaanbod, dat op de hoofdwegenstructuur problemen zal geven. Door aanleg van de rondweg neemt het verkeer op de oostelijke route door Soest af. Dit is het verkeer dat nu via de Kerkstraat, Middelwijckstraat enz naar Baarn rijdt.

Daar staat tegenover dat de rondweg doorgaand verkeer tussen Amersfoort en Baarn zal gaan aantrekken. Bovendien komt er meer doorgaand verkeer op de route Birkstraat-Soesterbergsestraat richting Soesterberg.

Bij een variant, waarin naast de aanleg van een rondweg, de winkelgebieden Soest-Zuid en Van Weedestraat verkeersluw worden gemaakt, zal er meer verkeer door de woongebieden gaan rijden.

De intensiteit op de rondweg blijft hierbij nagenoeg gelijk. Welke variant bij een rondweg ook gekozen wordt, het bestaande knelpunt in de hoofdwegenstructuur, Ossendamweg en het kruispunt Ossendamweg/Soesterbergsestraat komt flink onder druk te staan. Doorstroming zal daar niet of nauwelijks gegarandeerd kunnen worden.

Ecologisch ligt het tracé van de rondweg in een kwetsbaar gebied. Verder onderzoek is noodzakelijk om de milieueffecten in kaart te brengen.

Financieel vergt de rondweg een grote investering. Het onderzochte tracé, waarbij de weg overwegend op 1 meter beneden het maaiveld ligt en bij kruisingen tunnels worden aangelegd, zal volgens berekeningen tussen de 85 en 95 miljoen euro gaan kosten. Hierbij is een bandbreedte (marge) van 25% aangehouden.

De resultaten van de voorstudie zijn op donderdag 15 maart in De Ontmoeting van de gemeenteraad gepresenteerd. Naar verwachting zal binnen enkele weken ook de reactie van de provincie en de gemeenten Baarn en Amersfoort bekend zijn.

In april of mei 2007 zal de gemeenteraad zijn standpunt kenbaar maken over de voorstudie, met inbegrip van de reacties van provincie, Baarn en Amersfoort.

U kunt de voorstudie in .pdf vorm hier downloaden. Het bestand is 9 mb groot dus het downloaden kan enige tijd in beslag nemen

© 2004-2007 Gemeente Soest - Disclaimer