Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 1 maart 2007

Machtsmisbruik uitbannen door rechtsstaatgedachte

Promotie juriste Caroline Raat

Maatschappelijke organisaties zoals woningcorporaties hebben macht. Om te voorkomen dat zij hun macht willekeurig gebruiken, zou binnen deze organisaties de rechtsstaatgedachte moeten worden bevorderd, stelt Caroline Raat. Zij promoveert op vrijdag 16 maart 2007 in Tilburg op het proefschrift 'Mensen met Macht'.

"Ook in het dorp stond het comité niet goed bekend. Er werd volgens de inwoners aan vriendjespolitiek gedaan en er werd gediscrimineerd.
Of alle huizen werden juist aan asielzoekers toegewezen. En als je maar flink zielig deed, kreeg je wel een urgentieverklaring."

Het proefschrift van juriste en bestuurswetenschapper Caroline Raat start met een eigen observatie van macht: de woonruimteverdeling door het comité huisvesting in G. Het illustreert dat maatschappelijke organisaties zoals woningcorporaties en ziekenhuizen macht hebben. De klant is afhankelijk en heeft niet de mogelijkheid om eisen te stellen, laat staan af te zien van zorg, onderwijs of een huis. Raat verdiepte zich in het onderwerp 'mensen met macht' via diepte-interviews met verhuurmedewerkers van twee middelgrote woningcorporaties en koppelde haar bevindingen aan juridische, sociologische en filosofische literatuur.
In haar proefschrift verdedigt de juriste en bestuurswetenschapper de stelling dat de rechtsstaatgedachte op alle machtige maatschappelijke organisaties van toepassing zou moeten zijn om willekeurige machtsuitoefening tegen te gaan. Voor maatschappelijke instellingen geldt deze - juridisch gesproken - namelijk niet (dit in tegenstelling tot de overheid zelf). Wel zijn maatschappelijke organisaties gebonden aan het burgerlijk recht, dat echter vooral uitgaat van de gelijkheid van partijen, terwijl in praktijk de cliënt afhankelijk is. Rechtsstatelijkheid ziet Raat als een goede karaktereigenschap voor machtige organisaties - een organisatiedeugd. Het ontwikkelen van deze deugd kan een bijdrage leveren aan verbetering van het gedrag van organisaties en hun medewerkers.

Klokkenluiden
In het proefschrift gaat Raat ook in op privatisering, organisatiecultuur, integriteit en klokkenluiden. Inmiddels hebben veel maatschappelijke organisaties een klokkenluiderregeling ingevoerd. Constateert een medewerker misstanden dan kan hij die volgens een procedure melden binnen de organisatie. Doet de medewerker dit, dan is hij of zij juridisch gezien beschermd, maar feitelijk niet altijd. Raat stelt daarom dat een dergelijke regeling juist een hinderpaal kan zijn om misstanden effectief te bestrijden en verdedigt het standpunt dat 'lekken' onder bepaalde omstandigheden is geoorloofd; namelijk wanneer dit de enige manier is om ernstig machtsmisbruik te voorkomen.

Mr.drs. C. (Caroline) Raat (1969, Koedijk) studeerde Nederlands recht en Bestuurswetenschappen in Leiden. Sindsdien werkte ze bij diverse overheden. Van 1996-2002 was ze promovendus aan de Universiteit van Tilburg bij het NWO PIONIER - programma 'Het belang van idealen in recht, moraal en politiek'. Sinds 2006 is Raat is zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in kwaliteitszorg en integriteitkwesties. Haar bedrijf heet Ratio Recht Juridisch Advies en Organisatieonderzoek.

Noot voor de pers
De promotiezitting van Caroline Raat vindt plaats op vrijdag 16 maart 2007 in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. De zitting start om 16.00 uur. Promotoren zijn prof.dr. P.C.M. van Seters en prof.dr. W.J. Witteveen. Haar proefschrift Mensen met macht. Rechtstatelijkheid als organisatiedeugd voor maatschappelijke organisaties. (ISBN-13: 978-90-5454-226-1) verschijnt bij Boom Uitgevers in de Schoordijkreeks. Voor journalisten is een exemplaar van het proefschrift beschikbaar via de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, tel: 013 - 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Caroline Raat is bereikbaar via tel: 06 - 49897981, email: contact@rechtenraat.nl, web: www.ratio-recht.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/.

UvT Persbericht