Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Waterschap vervolgt metingen vanuit de lucht

Vanaf vrijdag 16 maart vliegt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard weer met een helikopter over het beheersgebied tussen Zoetermeer, Gouda, Schoonhoven en Rotterdam. De metingen zullen geruime tijd in beslag nemen. De helikopter zal relatief laag vliegen en dus goed te zien en te horen zijn.

De helikopter brengt op deze manier ongeveer 71 kilometer primaire waterkeringen en 220 kilometer regionale waterkeringen in beeld. De vlieghoogte is relatief laag, gemiddeld zo'n 200 meter, maar op de grond zal geen schade ontstaan door de luchtdruk die de rotorbladen veroorzaken. Ook het geluid kan geen schade veroorzaken. De vluchten worden uitgevoerd door het bedrijf Externe link Fugro-Inpark, dat beschikt over alle vergunningen en ontheffingen voor deze meetactie.

Snel en nauwkeurig
Deze manier van meten heet laseraltimetrie en is een relatief goedkope, snelle en nauwkeurige manier om 3D digitale bestanden te maken van het aardoppervlak of objecten erop. Met de gegevens die de helikopter verzamelt, actualiseert het hoogheemraadschap het zogenaamde Geografische Informatie Systeem (GIS). De waterkeringen worden ook gefotografeerd en op video vastgelegd. De data zijn een belangrijk hulpmiddel bij het toetsen van de veiligheid van waterkeringen, het maken van leggers, het beoordelen van en adviseren bij ruimtelijke ontwikkelingen, het verlenen van vergunningen, handhaving, controle op bomen en beplantingen, eigendommenbeheer en bij het uitvoeren van onderhouds- of verbeteringsprojecten zoals bijvoorbeeld kadeophogingen of dijkversterkingen.

Veelgestelde vragen