PopGirlz hameren op het belang van bomen in onze buurt

15.03.2007 / 13:59 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. nationale boomfeestdag

St. nationale boomfeestdag

400 voorzittershamers van 'goed'hout

Vrijdag 16 maart, om 16.30 uur (eindtijd 16.45 uur) ontvangt Minister Verburg (LNV) bij de ingang van het Binnenhof te Den Haag vierhonderd voorzittershamers, gemaakt uit verantwoord (FSC-)hout. Zij ontvangt deze uit handen van PopGirlz, Sammy en Blanca (11 en 12 jaar), die dit jaar Boomfeestdagambassadeurs zijn. De overhandiging wordt ondersteund door het Boomfeestdaglied 'Longen van de Aarde' dat de meiden, aansluitend, voor de Minister zingen. Het verzoek is deze hamers door te geven aan de burgemeesters van de Nederlandse gemeenten. Met deze actie vragen PopGirlz en Boomfeestdag aan de Minister om te stimuleren dat gemeenten meer beleid ontwikkelen en dus aandacht vragen voor bomen in steden en dorpen. In veel gemeenten is het eenvoudiger om een boom te kappen dan om een lantaarnpaal te verplaatsen. En dat, terwijl bekend is dat bomen meehelpen aan de CO2-neutralisatie en dus aan gezondheid van mensen. Daarnaast wijst onderzoek uit, dat bomen bijdragen aan het welzijn van de bewoners van de buurten waarin men woont. Daarnaast is bosbehoud/-beheer, bosuitbreiding en 'houtteelt op verantwoorde wijze' actueler dan ooit door de huidige kaalslag en opwarming van de aarde.

Bomen worden inmiddels gezien als belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de klimaatverandering, omdat ze in staat zijn het klimaatgas CO2 te absorberen en vast te leggen. Al langer werden ze gewaardeerd vanwege de natuurwaarde, erosiebescherming en hun bijdrage aan kwaliteit van het stedelijke leefklimaat en de aantrekkelijkheid van de woonomgeving.
Ieder jaar worden er in Nederland door meer dan 120.000 kinderen honderdduizenden bomen en struiken geplant. In bijna 50 jaar 'Nationale Boomfeestdag', zijn er ruim 10 miljoen neergezet, op een areaal van -bij elkaar- circa 4000 voetbalvelden. De overhandiging van voorzittershamers op het Haagse Binnenhof, aanstaande vrijdag, is een oproep aan gemeenten, organisaties en scholen om de Nationale Boomfeestdag (21 maart) dit jaar nog grootser te laten uitpakken. Bovendien zijn de hamers - van tropisch hout - een duidelijke verwijzing naar de bomen en bossen wereldwijd, waarvoor consumenten van hout mede verantwoordelijk zijn.

Kloppend
De overhandiging van hardhouten hamers in het kader van een Boomfeest lijkt niet helemaal te 'kloppen'. De hamers zijn echter gemaakt van hout uit verantwoord beheerde (productie)plantages. Eco Direct, exclusieve aanbieder van beleggingsobjecten in de FSC-gecertificeerde houtplantages, heeft er 400 stuks door haar zusterbedrijven in Costa Rica laten vervaardigen. Op deze plantages heeft men het hele proces -van zaadje tot en met de verwerking van het hout- in eigen handen. Eco Direct heeft dan ook in Costa Rica een ambitieus sociaal programma voor de bevolking lopen, inclusief natuuronderwijs op scholen. Vandaar dat ook deze scholieren op 21 maart een Boomfeestdag beleven, de eerste in Costa Rica.

(