Ingezonden persbericht


Persbericht Kraakgroepen Amsterdam

Hoger beroep activiste die bij kraakactie weigerde persoonsbewijs te laten zien

Amsterdam 15-03-2007

Op vrijdag 16 maart 2007 om 9:00 dient bij het Gerechtshof Amsterdam het hoger beroep van een activiste die als woorvoerdster bij een kraakactie weigerde haar persoonsbewijs te laten zien. Ze is op 26 September 2006 door de kantonrechter daarvoor tot een boete van 51 euro veroordeeld.

Achtergrondinformatie:

De strafmaat is niet toevallig, alles beneden de 50 euro laat immers geen hoger beroep toe. De kantonrechter voelde zich niet geroepen om in zo een gevoelige zaak OM of politie tegen te spreken maar heeft wel bewust de weg naar een hoger beroep op deze manier vrijgemaakt.

Al bij de invoering van de identificatieplicht in 2001 rezen bedenkingen. Deze wet zal gebruikt worden om te discrimineren. Dat bleek al bij de behandeling van de zaak bij de kantonrechter in september 2006. Verreweg de meesten die daar moesten voorkomen hadden namelijk een donkere huidskleur. Ook is de ID plicht een instrument van sociale segregatie: de verdachten waren uitsluitend mensen aan de economische onderkant van de maatschappij.

Dat de identificatieplicht uiteindelijk een instrument is om geillegaliseerden op te sporen en te deporteren spreekt eigenlijk van zelf. Net als haar voorganger tijdens de faschistische bezetting leveren ID-plicht en fouilleeracties dan iedere keer ook waar razzia-achtige taferelen op.

Wat de activiste betreft komt er nog een andere aspect bij. De ID-plicht diende toen ertoe om sociaal protest te criminaliseren. Bij politieke acties wordt ze gebruikt om van de inhoud van een actie of demonstratie af te leiden en de activisten te individualiseren. Zo ook bij de kraakactie in maart 2005. De hele vraag om de persoonsbewijs (en de erop volgende rel) ging namelijk niet over woningnood of kraken. Het pand werd in kwestie toen behouden.

De zaak dient vrijdag 16 maart 2007 om 9.00 uur bij het gerechtshof in Amsterdam op de Prinsengracht 436
Komt Allen!

de voorafgaande zaak:
https://www.indymedia.nl/nl/2006/09/39075.shtml

de oorspronkewlijke steen des aanstoots
https://www.indymedia.nl/nl/2005/03/25696.shtml

--
Perscontact Kraakbeweging
bereikbaar via:
pers@squat.net (wordt meerdere keren per dag gelezen) 06-22101224 (centraal nummer bij "evenementen")