Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Platteland

Kamerbrief over terughoudenheid Staatsbosbeheer over natuurbegraven op zijn terreinenen

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

DP. 2007/179 15 maart 2007

onderwerp bijlagen

Gedragslijn natuurbegraven en
asverstrooiing
Geachte Voorzitter,

In antwoord op vragen van de LPF (de heer W. van den Brink) tijdens de begrotings- behandeling 2005 over begraven in de natuur heeft mijn ambtsvoorganger in zijn brief van 24 maart 2006 (Kamerstuk nr. 30300 XIV, nr. 81) aan de Tweede Kamer geantwoord dat Staatsbosbeheer medio 2006 met een gedragslijn komt met betrekking tot `begraven in de natuur' en `asverstrooiing'. Daartoe heeft Staatsbosbeheer twee pilots gestart in de vorm van een bureau-onderzoek met als doel het vaststellen van zo'n gedragslijn.

Ik heb bij Staatsbosbeheer informatie ingewonnen en het laat mij het volgende weten.

Natuurbegraven
Staatsbosbeheer is van mening dat begraven in bestaande natuur niet tot zijn kerntaak behoort, vanwege de mate van verstoring die dit met zich meebrengt. Om deze reden heeft Staatsbosbeheer besloten deze pilot niet in een praktijksituatie voort te zetten. Ministerie van Landbouw, Wel staat Staatsbosbeheer positief ten opzichte van de ontwikkeling van nieuwe begraafplaatsen Natuur en Voedselkwaliteit aan de randen (bufferzone) van bestaande terreinen. Dit zal per situatie moeten worden beoordeeld. Directie Platteland Initiatiefnemers die zich hiervoor tussentijds bij Staatsbosbeheer hebben gemeld zullen binnenkort Willem Witsenplein 6 antwoord krijgen.
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage Asbestemming
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100 Asbestemming vraagt een specifieke kennis en expertise, niet alleen ten aanzien van beheer en inrichting, maar ook ten aanzien van communicatie en contracten met nabestaanden. Staatsbosbeheer onderzoekt of dit in een stichting waarin Staatsbosbeheer deelneemt kan worden vormgegeven. Centraal staat dat dit verenigbaar is met de status van Staatsbosbeheer als ZBO. Staatsbosbeheer is hierover in gesprek met de Facultatieve Groep. Deze internationaal opererende organisatie is ontstaan vanuit de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie die is opgericht in 1874. Deze vereniging zet zich in voor het bevorderen van een bewuste keuze tussen cremeren en begraven.

Met de pilot asbestemming wordt in beeld gebracht wat de consequenties zijn van asverstrooiing op bestaande grafheuvels en het bijzetten van urnen in oude, reeds vergraven of nieuw op te werpen grafheuvels.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
15 maart 2007 DP. 2007/179 2

Op deze manier wordt er niet alleen aandacht gevraagd voor dit deel van onze cultuurhistorie, maar kunnen er ook fondsen beschikbaar komen voor het onderhoud van de grafheuvels. Bij Staatsbosbeheer moeten natuur en natuurlijkheid in relatie tot de beleving daarvan door de mens leidraad zijn. Deze vorm van asbestemming sluit daarmee aan op zowel de beheer- als de vermaatschappelijkingsdoelstelling van Staatsbosbeheer.

Als mensen kiezen voor asbestemming in de pilotgebieden zijn er voorzieningen nodig ten behoeve van de herdenking, de begeleiding bij de asverstrooiing, het plaatsen van urnen en zal een gebied extra onderhoud vergen. Betrokkenen betalen hiervoor de prijs van de gewenste vorm van asbestem- ming, naast een donateurschap van minimaal 1 jaar van de eerdergenoemde stichting. De bijdragen uit dit donateurschap en de fondsen die mogelijk resulteren uit de bedrijfsvoering van de stichting worden gebruikt ten behoeve van het beheer van de cultuurhistorische waarden in de gebieden van Staatsbosbeheer. De stichting heeft geen winstoogmerk.

Staatsbosbeheer wil ook in de toekomst de mogelijkheid openhouden om aan de individuele wensen van nabestaanden te kunnen voldoen als het gaat om verstrooien van as op specifieke geliefde plek- ken. Wel moeten deze vragen gecoördineerd en geregistreerd worden via de nieuw te vormen stich- ting. De op te richten stichting zal, vanuit zijn specialisatie en publiekelijke inzichtelijkheid, zorgdra- gen voor de centrale registratie en afhandeling van alle wensen voor individuele asverstrooiing in alle Staatsbosbeheer gebieden. Hiermee wordt duidelijkheid gegeven en voorkomen dat bij toekom- stige ingrepen verstrooiingsplaatsen vernietigd worden door geplande fysieke ingrepen in het terrein.
Bij een verzoek zal in eerste instantie, om na te gaan in hoeverre deze individuele wens werkelijk om een bepaalde plek gaat, verwezen worden naar plekken (pilotgebieden) die hiervoor aangewezen zijn.
Toekenning van een individuele wens voor verstrooiingen in andere terreinen dan de pilotgebieden zal vergezeld gaan van een officiële gebruikersverklaring en een donateurschap van minimaal 1 jaar van de stichting.

Ik constateer dat Staatsbosbeheer zich terughoudend opstelt ten aanzien van natuur- begraven op zijn terreinen. Ik kan mij vinden in de argumentatie. Op dit moment lopen er diverse initiatieven die zich nog in een beginnend stadium bevinden. Ik heb tot op heden geen signalen ontvangen dat er zich bij het ontwikkelen van natuurbegraafplaatsen belemmeringen voordoen die een specifieke rijksrol vragen.

Ten aanzien van `asverstrooiing in de natuur' heeft Staatsbosbeheer aangegeven de mogelijkheden in de praktijk middels een pilot te gaan verkennen en daarmee tegemoet te komen aan een groeiende wens van mensen om hun laatste rustplaats in de natuur te vinden. Ik sta positief ten opzichte van deze ontwikkeling.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

---- --