Gemeente Arnhem

Sonsbeek 2008 schiet uit de startblokken (15-03-07) De 10e internationale beeldententoonstelling Sonsbeek 2008 is nu daadwerkelijk in voorbereiding. Maandag 12 maart is de Stichting Sonsbeek Internationaal opgericht. Het bestuur is gevormd en staat onder voorzitterschap van Jaap Modder, bestuursvoorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Eén van de eerste activiteiten is het vaststellen van het bedrijfsplan; het bestuur zal zich dan presenteren. Artistiek leider Anna Tilroe is ver gevorderd met het uitwerken van het artistieke concept. Samen met de werkorganisatie is zij bezig met de werving van deelnemende kunstenaars. Rita Weeda, wethouder cultuur van Arnhem, is blij dat de organisatie van de jubileumtentoonstelling gestalte krijgt: Er is een stevige basis gelegd om Sonsbeek 2008 te laten uitgroeien tot een bijzondere, geslaagde kunstmanifestatie.

De voorlopige begroting komt uit op een bedrag van 4,5 miljoen euro. De gemeente stelt een bedrag van 1,1 miljoen euro beschikbaar, met inbegrip van een rijksbijdrage van vier ton. De provincie Gelderland draagt één miljoen euro bij. De totale overheidssubsidie bedraagt dus tot dusver 2,1 miljoen euro. B en W stellen de raad daarnaast voor om te voorzien in een garantiesubsidie van 1,4 miljoen euro. Daarmee beschikt de organisatie over een werkbudget van 3,5 miljoen euro. Het bestuur zal zich inspannen om de ontbrekende middelen te vinden in sponsorbijdragen, fondsen en extra rijksbijdragen. De toegang tot de tentoonstelling in het Sonsbeekpark is gratis.

Bijna 60 jaar
In 1949 vond de eerste openlucht-beeldententoonstelling plaats in Park Sonsbeek. De negende werd gehouden in het jaar 2001. Naast incidentele kritiek heeft de tentoonstelling steeds enthousiasme geoogst: het voortbestaan heeft in bijna 60 jaar tijd nooit ter discussie gestaan. Sonsbeek is synoniem aan Arnhem en nationaal en internationaal een begrip. De Sonsbeek-tentoonstelling is een van de weinige grote, internationale beeldende kunsttentoonstellingen in Nederland.

Artistiek concept
Kunstcriticus Anna Tilroe heeft het concept voor Sonsbeek 2008 ontwikkeld. Dit is in juni 2006 goedgekeurd door de gemeenteraad van Arnhem, waarna Anna Tilroe door de gemeente is aangezocht als artistiek directeur. Het thema van de jubileumtentoonstelling is Grandeur. Dit begrip staat voor het streven naar menselijke grootsheid, de drang van de mens om boven zichzelf uit te stijgen. 30 Vermaarde kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd uitdrukking te geven aan dit idealisme met een menselijke maat. De 30 kunstwerken krijgen in de 100 dagen van Sonsbeek 2008 niet alleen een plek in het park, maar worden op de openings- en de sluitingsdag (15 juni en 23 september) door de inwoners van Arnhem in een feestelijke optocht door de stad gedragen: De Processie. Verenigingen, instellingen en bedrijven krijgen de uitnodiging om de kunstwerken te adopteren én rond te dragen.
Tot de omlijstende activiteiten hoort een expositie in het Museum voor Moderne Kunst van Arnhem over De processie in de kunst door de eeuwen heen. Daarnaast vinden lezingen en debatten plaats en komt er een educatief programma. Musea en kunstinstellingen elders in het land zullen tentoonstellingen organiseren die met Sonsbeek 2008 samenhangen.

Organisatorische opzet
De gemeente Arnhem is opdrachtgever, maar de feitelijke organisatie ligt in handen van de Stichting Sonsbeek Internationaal. Het bestuur van de stichting bestaat uit leden met een breed cultureel, zakelijk of politiek netwerk. Een belangrijke bestuurstaak wordt, naast het ondersteunen van de directie, het aantrekken van sponsorgelden. De directie wordt gevormd door artistiek directeur Anna Tilroe, bekend kunstcriticus, en beoogd zakelijk directeur Giedie Bierens, ervaren interim-manager.
De werkorganisatie, die wordt opgebouwd door Gerda Kalsbeek (Het Hoofdkwartier Arnhem), krijgt in het najaar huisvesting in de vroegere boerderij Teerplaats aan de rand van het park.