Persberichten Eemland zuid, 11.10 uur

Utrecht, 16-03-2007

Verdachte straatroven aangehouden

AMERSFOORT Het straatroofteam van de politie heeft op 4 maart jl. een 20-jarige Amersfoorter aangehouden op verdenking van het plegen van meerdere straatroven.

De man zou op 15 januari 2007 op de Havik een mobiele telefoon afhandig hebben gemaakt van een 18-jarige man uit Leusden. Enkele dagen later, op 19 januari, zou een 20-jarige man uit Nijkerk op de Stadsring het slachtoffer van de man zijn geworden. Ook hier werd getracht de telefoon te beroven. Verder verdenkt de politie de verdachte ervan dat hij op 25 juni 2006 op hardhandige wijze een mobiel telefoontje trachtte buit te maken van een 20-jarige Amersfoorter op de Liendertseweg. Hierbij werd het slachtoffer in het gelaat geslagen, maar wist hij te voorkomen dat zijn mobiele telefoon werd afgenomen.

De politie heeft inmiddels het dossier tegen de verdachte opgemaakt en deze overgedragen aan het openbaar ministerie. De verdachte zit in voorarrest.

Verkeersongeval met gewonde

AMERSFOORT Op donderdagmorgen 15 maart om 07.35 uur vond op de Noorderwierweg een aanrijding plaats waarbij een 55-jarige vrouw gewond raakte aan haar hoofd.

De vrouw, een inwoonster van Polen, kwam op haar fiets uit de Merwedestraat en reed de Noorderwierweg op in de richting van de Tulpstraat. Zij zag de auto die daar reed over het hoofd waarna zij in botsing kwam. Zij liep een hoofdwond op die in het ziekenhuis gehecht moest worden.

De politie maakt proces-verbaal op.

Jongeren aangehouden voor mogelijke vernieling

AMERSFOORT De politie heeft donderdagavond 15 maart om 20.30 uur drie jongeren aangehouden die tegen autos zouden schoppen op de Merlijnstraat.

Dit was gezien door een getuige die de politie alarmeerde en de vandalen achterna ging. Bij het onderzoek bleek dat één van hen, een 16-jarige Soester, wel tegen een auto had geschopt maar dat er geen schade was ontstaan. Hij kreeg een bekeuring voor vandalisme.

Grootscheepse controle Amersfoort, Leusden, Woudenberg

Op donderdag 15 maart is er tussen 13.30 uur en 23.00 uur weer een grote controle gehouden in het politie district Eemland-zuid. Deze controles worden enkele malen per jaar gehouden in samenwerking met gemeentes, KLPD, Spoorwegpolitie, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Brandweer. Hierbij werden 15 verdachten aangehouden en 240 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen.

Deze grootschalige actie van de politie Eemland-zuid bestond uit een aantal verschillende controles, waaronder een controle van 7 coffeeshops in Amersfoort, verkeerscontroles op diverse locaties samen met de Belastingdienst en op de Daan Fockemalaan en de Brabantsestraat alcoholcontroles waarbij 345 bestuurders werden verzocht te blazen. De vreemdelingenpolitie deed samen met de gemeente Amersfoort, de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie en Brandweer controles in 12 horecapanden. In de binnenstad was er een actie van politie met als doel het handhaven van de openbare orde en het aanpakken van winkeldiefstal. In de gemeenten van district Eemland zuid werden 13 panden bezocht op mogelijke aanwezigheid van hennepkwekerijen. Verder werd door 17 medewerkers van het KLPD - Spoorwegpolitie diverse personen op de drie stations van Amersfoort gecontroleerd en toezicht gehouden in 27 treinen.

Resultaten

In totaal werden 15 aanhoudingen verricht. Twee voor het rijden onder invloed; Een bestuurder blies zelfs 1030 ug/l en reed bovendien rond in een onverzekerde auto en zonder apk-keuring. Ook bleek hij nog een boete te hebben openstaan van 630 euro. De auto van de man is in beslag genomen en hij krijgt een dagvaarding.

Acht mensen werden aangehouden voor winkeldiefstal en een persoon voor het niet tonen van identificatie. Bij de aangehouden personen voor winkeldiefstal waren vier inwoners van Zeist en Rotterdam die met een geprepareerde tas diefstallen pleegden. Agenten in burger zagen dat de verdachten de tas leegden in een geparkeerde auto waarna aanhouding volgde. Deze verdachten zijn ingesloten en onderzoek wordt voortgezet.

Tijdens de verkeerscontrole werden 90 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen, de Belastingdienst heeft vijf voertuigen in beslag genomen wegens niet betaalde Belastingsaanslagen. In het Stadscentrum van Amersfoort werden 145 fietsers bekeurd voor het fietsen in het voetgangersgebied (o.a. tijdens koopavond). Ook ontvingen 30 kinderen een waarschuwing voor dezelfde overtreding. Een man werd door het KLPD aangehouden in een trein. Hij werd gezocht omdat hij nog DNA moest afstaan in verband met een onderzoek en bij fouillering bleek hij een mes op zak te hebben.