Waterschap Noorderzijlvest


Algemeen Bestuur Waterschap Noorderzijlvest verstrekt krediet ondanks motie
16-3-2007

Het Algemeen Bestuur van het waterschap heeft in zijn vergadering van 15 maart 2007 besloten tot verstrekking van een aanvullend krediet ter hoogte van 1,7 miljoen euro voor de ombouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde. Het aanvullende krediet is verstrekt, omdat het gaat om terechte en noodzakelijke investeringen die ten goede komen aan de zuivering van het afvalwater.

Bij het project om de rwzi in Garmerwolde te renoveren is een tweede kostenoverschrijding opgetreden. Deze overschrijding was niet tijdig bekend bij het Algemeen Bestuur. Dit en het feit dat er onvoldoende controle is uitgevoerd binnen het project, is de aanleiding geweest om een motie van wantrouwen in te dienen tegen het Dagelijks Bestuurslid de heer A. Hoven, de portefeuillehouder van dit project. De motie is met 12 stemmen voor en 15 stemmen tegen, verworpen door het Algemeen Bestuur.

Het Algemeen Bestuur heeft in november 2006 een extra krediet van 2,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de afronding van het verbouwingsproject van de rwzi in Garmerwolde. Hierbij is de toezegging gedaan dat het project financieel onder controle was. Nu blijkt er 1,7 miljoen extra nodig te zijn om de verbouwing van de zuiveringsinstallatie af te ronden. Het Algemeen Bestuur is niet tijdig geïnformeerd over deze overschrijding, omdat het ook niet bekend was bij de portefeuillehouder. Het extra geld is nodig voor de financiering van noodzakelijke investeringen voor de afvalwaterzuivering.

Het Algemeen Bestuur had van de kostenoverschrijding eerder op de hoogte moeten en willen zijn. De controle op de uitgaven is tekortgeschoten en zo kon het gebeuren dat er meer verplichtingen zijn aangegaan dan waarvoor het Algemeen Bestuur kredieten heeft verstrekt.

Het waterschap Noorderzijlvest heeft in januari 2007 een aantal maatregelen genomen om de financiële procedures beter te waarborgen. Verder is het waterschap in afwachting van de resultaten van een lopend onderzoek door accountantsbureau Deloitte naar eventueel aanvullende noodzakelijke maatregelen.

De zuiveringsinstallatie wordt aangepast aan de Europese normen voor de waterkwaliteit. Het water dat het waterschap na zuivering op het Eemskanaal loost voldoet daarmee aan de strenge eisen voor schoon water. De renovatie van de zuiveringsinstallatie is een groot en technisch vernieuwend werk.