Provincie Overijssel

Coalitiepartners Overijssel bekend

Mr. J.A.M. Hendrikx, de informateur voor de nieuwe coalitie van Provinciale Staten van Overijssel heeft vanavond de coalitiepartners bekend gemaakt.
Het CDA gaat samen met de PvdA en VVD kijken of ze tot een bestuursakkoord kunnen komen. Volgende week maandag worden de gesprekken daartoe voortgezet.

De overeenstemming tussen de partijen is betrekkelijk snel tot stand gekomen. Afgelopen maandag begon de informateur met de eerste gesprekken met de lijsttrekkers van de zeven politieke partijen: CDA (17 zetels), PvdA (9 zetels), VVD (6 zetels), CU (5 zetels), SP (6 zetels), SGP (2 zetels), en Groen Links (2 zetels). De gesprekken werden vandaag voortgezet.

De informateur ging daarbij op zoek naar de opvattingen over de meest wenselijke samenstelling van het nieuw te vormen college en de gewenste inhoudelijke onderwerpen voor het nieuwe bestuursakkoord. De gesprekken verliepen volgens Hendrikx in een constructieve en plezierige sfeer. De verkenning van alle mogelijkheden resulteerde in een voorkeur voor een coalitie van CDA, PvdA en VVD. Van betekenis hierbij is geweest dat deze coalitie de grootst mogelijke vertegenwoordiging in de Staten heeft.

In de volgende fase van het proces gaat de informateur zich richten op de onderhandelingen voor de totstandkoming van het Bestuursakkoord 2007-2011 met de genoemde partijen. Volgens de informateur zijn in dit stadium geen onoplosbare inhoudelijke of andere problemen gebleken die de coalitie in de weg zouden kunnen staan. Binnenkort komt informateur Hendrikx met een plan van aanpak en een tijdpad voor de tweede fase.

Vandaag zijn in de Statenzaal van het provinciehuis in Zwolle alle 47 Statenleden officieel beëdigd. Daarbij nam de Commissaris van de Koningin dhr. G. Jansen hen de eed of gelofte af. Van de nieuwe Staten zijn 26 leden herkozen, terwijl er 21 ânieuwelingenâ zijn aangetreden.