Gemeente Gouda


persbericht: weer meer mensen aan het werk (16-3-2007)

In 2006 is de gemeente Gouda er wederom in geslaagd het cliëntenbestand van de dienst Arbeid en Inkomen te laten dalen. Het aantal uitkeringsgerechtigden nam in 2006 af met 102, waarmee het totaal uitkomt op 1600 bijstandsuitkeringen. Dit blijkt uit het statusrapport Wet Werk en Bijstand (WWB) over 2006.

Wethouder Marion Suijker: Ik vind het goed dat in 2006 zoveel mensen werk hebben gevonden. Werk is belangrijk, omdat mensen zo in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Tevens kunnen zij dan actief deelnemen aan de samenleving.

Daling
Op peildatum 31 december 2006 bevinden 738 cliënten zich in een re-integratietraject. Dat is ongeveer 45% van het cliëntenbestand. In het vierde kwartaal van 2006 is een aantal projecten gestart om het cliëntenaantal verder te laten dalen. De doelstelling van deze projecten is om met gebruik van de beschikbare re-integratie- en controle-instrumenten een extra daling van het aantal mensen in de bijstand te realiseren.

Succes
De cijfers in de rapportage tonen aan dat het beleid van het college van burgemeester en wethouders succes heeft en resultaat boekt. Net als in 2006 ligt in 2007 ook de nadruk op intensievere controle, work first-trajecten en loonvormende arbeid (omzetten van leerwerkplekken naar reguliere banen). Trajecten op maat aanbieden is met het nieuwe re-integratiebeleid in 2007 geïntroduceerd. Hierdoor proberen we ook de groep die verder van de arbeidsmarkt afstaat te bereiken. De inschatting is dan ook dat het cliëntenbestand in 2007, mede door het nieuwe re-integratiebeleid, verder zal blijven dalen.