Provincie Limburg

Rapportage Luchtkwaliteit Limburg 2005 Langs een aantal wegen in de Limburgse binnensteden worden de

grenswaarden van stikstofdioxide overschreden. De overschrijdingen van de grenswaarden voor fijn stof zijn aanzienlijk afgenomen. Dit blijkt uit het Rapport Luchtkwaliteit Limburg 2005 waarin de gemeentelijke luchtkwaliteitrapportages zijn gebundeld. De rapportages over 2005 laten een vergelijkbaar beeld zien met het voorgaande jaar. De daling van het aantal overschrijdingen voor fijn stof waarden zijn het gevolg van nieuwe landelijke berekeningen van de achtergrondconcentraties. Gedeputeerde Staten sturen de rapportage Luchtkwaliteit Limburg 2005 naar minister Jacqueline Cramer van VROM. Om de knelpunten op te lossen worden door gemeenten luchtkwaliteitplannen opgesteld en wordt er met het Rijk en de Provincie een gezamenlijk Limburgs Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit opgesteld waarin maatregelen worden getroffen.

De gemeenten, het Rijk en de Provincie werken samen aan het Limburgs Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit met als doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit programma zal naar verwachting eind 2007 worden vastgesteld en dan onderdeel worden van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit dat door de minister van VROM wordt vastgesteld. Daarin worden Europese, nationale, regionale en lokale maatregelen opgenomen die de huidige problemen met fijn stof en stikstofdioxide vergaand oplossen.

De Provincie Limburg streeft ernaar om in 2010 overal te voldoen aan de grenswaarde voor fijn stof en in 2015 aan de grenswaarde voor stikstofdioxide, dit is mede afhankelijk van de Europese regelgeving. De kosten van het Limburgse Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit worden gedragen door het Rijk, de Provincie Limburg en de deelnemende gemeenten. Door dit Samenwerkingsprogramma blijft er ruimte voor nieuwe grote projecten op het gebied van infrastructuur, bedrijventerreinen en woningbouw. De negatieve effecten op de luchtkwaliteit worden ruimschoots door de maatregelen gecompenseerd. Te denken valt aan nieuwe bosaanplanting. De projecten worden opgenomen in het Limburgs Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit dat naar verwachting eind 2007 door Gedeputeerde Staten wordt vastgesteld.

Over 2005 hebben de gemeenten Maastricht, Venlo, Roermond, Heerlen, Weert, Horst aan de Maas, Helden, Heel, Simpelveld, Arcen en Velden, Meerssen, Weert, Beek, Stein en Voerendaal gerapporteerd over de luchtkwaliteit in hun gemeente. In 2002 dienden slechts drie gemeenten rapportages in. Inmiddels zijn dat er 17, waaronder alle grote(re) gemeenten.

Deze toename van de gemeentelijke rapportages is vooral een gevolg van gezamenlijke inspanningen binnen het begin 2006 opgestarte Platform Luchtkwaliteit Limburg. De inventarisatieslag is daarmee grotendeels afgerond. Nu kan worden begonnen met de aanpak van de knelpunten aan de hand van luchtkwaliteitplannen; de gemeenten Maastricht en Roermond hebben in 2006 de eerste luchtkwaliteitplannen vastgesteld. Naast de gemeenten Heerlen, Venlo en Sittard-Geleen, dient ook de gemeente Weert een luchtkwaliteitplan op te stellen.

16-3-2007 11:56