VVD


16-3-2007

VVD vraagt opnieuw aandacht voor homohaat in Polen

Vandaag heeft Jeanine Hennis-Plasschaert wederom de Europese Commissie en Raad middels parlementaire vragen opgeroepen actie te ondernemen tegen vice-premier en Minister van Onderwijs, de heer Giertych, die abortus via Europa wil verbieden en een einde wil maken aan 'homoseksuele propaganda'.

Hennis-Plasschaert vindt het gedrag van de Poolse regering ontoelaatbaar en wil een publieke verklaring en maatregelen van de Raad en de Europese Commissie om te laten zien dat dit soort gedrag in de Europese Unie niet wordt getolereerd.

In oktober vorig jaar riep Hennis-Plasschaert ook al op tot actie:"Vooral de reactie van de Raad hierop was tenenkrommend. In zijn antwoord gaf de Raad toen aan dat "het de taak van de Commissie is om toe te zien op de toepassing van het Gemeenschapsrecht door de autoriteiten van de lidstaten." en dat "de kwestie nooit in de Raad besproken was."

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Anno 2007 is dit blijkbaar de realiteit. Op vakkundige wijze gaat de Raad zijn verantwoordelijkheden uit de weg. Elke vorm van actie in de richting van Polen blijft uit. Op deze manier wordt de geloofwaardigheid evenals het bestaansrecht van de Unie flink ondermijnd. Enig zelfreinigend vermogen van de EU-lidstaten is van cruciaal belang voor de publieke beeldvorming over de Europese Unie. Ik verwacht een duidelijk signaal naar Polen dat dit gedrag niet wordt getolereerd in de Europese Unie."

Hieronder treft u de door Jeanine Hennis-Plasschaert gestelde vragen aan:

Schriftelijke vragen Raad:

Reeds op 25 oktober 2006 heb ik door middel van het stellen van schriftelijke vragen (E-4767/06) aandacht gevraagd voor het ontoelaatbare gedrag van de Poolse overheid. In zijn antwoord gaf de Raad aan dat de door mij aan de orde gestelde kwestie "nooit in de Raad besproken is." Ook stelde de Raad zich op het standpunt dat het "de taak van de Commissie is om toe te zien op de toepassing van het Gemeenschapsrecht door de autoriteiten van de lidstaten".

Met het oog op de recente ontwikkelingen in Polen, waaronder de oproep van vice-premier en Minister van Onderwijs, de heer Giertych, om abortus op Europees niveau te verbieden en een einde te maken aan 'homoseksuele propaganda', vraag ik opnieuw uw dringende aandacht vragen voor het wangedrag van de Poolse autoriteiten.


1. Is de Raad het met mij eens dat het zo niet langer kan en dat het wangedrag van de Poolse autoriteiten zo spoedig mogelijk in de Raad aan de orde moet worden gesteld? Zo nee, waarom niet?


2. Is de Raad bereid om publiekelijk te verklaren dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt binnen de Europese Unie? Zo nee, waarom niet?


3. Is de Raad zonodig bereid maatregelen te nemen jegens Polen? Zo nee, waarom niet?

De Europese Commissie heeft mij in haar antwoord (op eveneens in oktober 2006 gestelde schriftelijke vragen, E-4766/06) laten weten dat homofobie absoluut onaanvaardbaar is en een flagrante overtreding van de grondrechten. De Commissie gaf aan de situatie in Polen van nabij te volgen en na te gaan óf en hoe zij in het kader van haar bevoegdheden actie kan ondernemen.


4. Is de Raad het met mij eens dat de Commissie in deze onverkort zou moeten kunnen rekenen op de steun van de Raad? Zo nee, waarom niet?


5. Is de Raad met mij van mening dat als EU-lidstaten elkaar niet (durven?) aanspreken op misstanden, de geloofwaardigheid evenals het bestaansrecht van de Unie flink wordt ondermijnd? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u met mij van mening dat een adequaat zelfreinigend vermogen van de Raad cruciaal is voor de publieke beeldvorming over de Europese Unie? Zo nee, waarom niet?

Schriftelijke vragen Europese Commissie:

Reeds op 25 oktober 2006 heb ik door middel van het stellen van schriftelijke vragen (E-4766/06) aandacht gevraagd voor het ontoelaatbare gedrag van de Poolse overheid. In haar antwoord gaf de Commissie terecht aan dat "homofobie absoluut onaanvaardbaar is en een flagrante overtreding van de grondrechten. Ook gaf de Commissie aan "na te gaan of en hoe zij in het kader van haar bevoegdheden actie kan ondernemen".

Met het oog op de recente ontwikkelingen in Polen, waaronder de oproep van vice-premier en Minister van Onderwijs, de heer Giertych, om abortus op Europees niveau te verbieden en een einde te maken aan 'homoseksuele propaganda', vraag ik opnieuw uw dringende aandacht voor het wangedrag van de Poolse autoriteiten.


1. Is de Commissie in staat om, middels een volledig overzicht, aan te geven op welke wijze het voor haar mogelijk is om actie te ondernemen richting Polen? Zo nee, waarom niet?


2. Is de Commissie in staat een concreet en volledig overzicht te geven van de actie(s) die tot dusver richting Polen zijn ondernomen?


3. Is de Commissie in staat om concreet aan te geven welke (aanvullende) maatregelen zij van plan is in de nabije toekomst te treffen richting Polen?