Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Nederlands regenwaterproject wint internationale prijs voor watermanagement

Elke druppel telt

De RAIN Foundation (RAinwater harvesting Implementation Network) en het ACACIA Instituut van de Vrije Universiteit hebben gezamenlijk de eerste prijs gewonnen in de Swiss Re International ReSource Award for Sustainable Watershed Management 2007. Het winnende project, dat ingediend werd samen met partnerorganisaties ERHA in Ethiopië en SASOL in Kenia, zal officieel door Swiss Re worden gelanceerd tijdens de WereldWaterdag op 22 maart in Addis Abeba, Ethiopië.

Het concept van het project is even simpel als doeltreffend: door middel van het opvangen van regenwater van daken krijgt de lokale bevolking toegang tot veilig drinkwater, één van de Millenium Development Goals.

In totaal dongen 154 internationale projecten mee naar de Swiss Re prijs. Het RAIN project met de titel Water Harvesting to Improve Livelihoods in Southern Ethiopia heeft zich duidelijk onderscheiden van haar concurrenten. "Met name de toepassing van relatief eenvoudige en bewezen technologie en de samenwerking met de belanghebbenden, waren sterke elementen van het voorstel. Het project creëert zo emotionele betrokkenheid en lokale steun, en verzekert de toegang tot een betrouwbare waterbron voor meer dan tien dorpen", aldus Ivo Menzinger, het Hoofd van de afdeling Duurzaamheid en Risico-management van Swiss Re.

Door een innovatieve combinatie van verschillende opslagtechnieken zorgt het project voor toegang tot veilig water. Het water kan door minstens 2.000 mensen in de afgelegen en droge Borana regio van Zuid Ethiopië gebruikt worden voor drinkwater, landbouw en veeteelt. Regenwateropvang en andere technieken zullen door klimaatverandering steeds belangrijker worden voor waterarme gebieden zoals Zuid Ethiopië.

Met deze prijs demonstreert Swiss Re, de grootste herverzekeraar van de wereld, zijn steun voor het grootschalig toepassen van wateropvang en wateropslag en zijn intentie om verdere implementatie in Afrika te bevorderen. De ReSource Award, gelanceerd in 2002 en jaarlijks uitgereikt, is een internationaal erkende prijs voor initiatieven die duurzaamheid in waterbeheer bevorderen. Het project zal mede gefinancierd worden door Aqua4All en Plan Nederland.

De RAIN Foundation is ontwikkeld door AIDEnvironment in Amsterdam.