Gemeente Teylingen


Stand van zaken HerenStaete

16 maart 2007

PERSBERICHT 16 maart 2007 - De bouw van het nieuwe multifunctionele woonzorgcentrum HerenStaete in Voorhout is in volle gang. Het college heeft de vergunning voor de bouw van dit complex in september 2006 verstrekt.

Hierop zijn bezwaren ingediend bij de onafhankelijke Commissie Bezwaarschriften en Klachten (klik hier om dit document te raadplegen). Het advies van de commissie richting college was om het besluit van september op een aantal punten aan te vullen en te verbeteren. Dit heeft het college gedaan met een besluit op 6 maart jl.

De aanvullingen en verbeteringen hebben onder meer betrekking op een uitbreiding van de ruimtelijke onderbouwing, een belangenafweging over privacy, het stellen van voorschriften over behoud van groen en het maken van extra water, gegevens over de luchtkwaliteit ter hoogte van de bouwlocatie en de verkeersintensiteit.

Uitbreiding ruimtelijke onderbouwing

De ruimtelijke onderbouwing is door een adviesbureau nader toegelicht en uitgebreid, ook met een terugblik naar "de Structuurvisie Centrum", het uitgangspunt van de ontwikkeling.

Belangenafweging over privacy

Het college maakt altijd een afweging tussen het algemeen belang dat met de uitvoering van het bouwplan samenhangt en het particuliere belang. Het bouwplan is aangepast om de aantasting van privacy te verminderen. De gemeente heeft de omwonenden er op gewezen dat zij gebruik kunnen maken van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (planschadevergoeding).

Behoud van groen en extra water

Met de projectontwikkelaar is de afspraak vastgelegd om een inrichtingsplan op te stellen dat onder meer voorziet, waar mogelijk, in het behoud en het herstel van waardevol groen en het maken van extra water in overleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het inrichtingsplan bevat een planning waarin is aangegeven wanneer inrichtingsmaatregelen gerealiseerd zijn. De projectontwikkelaar betrekt een vertegenwoordiging van omwonenden bij het opstellen van dit inrichtingsplan. Uiterlijk 1 oktober moet dit plan ter goedkeuring aan het college zijn aangeboden.

Luchtkwaliteit

Uit onderzoek door een adviesbureau is gebleken dat met betrekking tot fijn stof voldaan wordt aan de grenswaarden zoals opgenomen in het Besluit luchtkwaliteit 2005. Het onderwerp luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor uitvoering van het bouwplan.

Verkeersintensiteit

Herenstraat

Over de verkeersintensiteit van de Herenstraat is nader advies gevraagd aan een verkeerskundig bureau. Uit dit advies blijkt dat door het bouwplan het aantal motorvoertuigen per etmaal in de Herenstraat met ca. 3% toeneemt. Deze toename zal vrijwel geen merkbaar effect hebben op de verkeersafwikkeling in deze straat. Het college vindt deze lichte toename aanvaardbaar.

Voetgangers

Oorspronkelijk was aan de bouwvergunning voor het project Herenstaete een voorwaarde opgenomen dat het verkeer, ook begrepen het voetgangersverkeer, niet door de bouwwerkzaamheden mag worden gehinderd. Het trottoir aan de Herenstraat dient vrij te blijven voor voetgangers.

Deze laatste voorwaarde zorgde voor onveilige situaties. Hierover heeft overleg plaatsgevonden met de verkeerskundige van de politie Hollands-Midden en deze heeft geadviseerd het voetgangersverkeer langs de bouwplaats te weren en de voetgangers om te leiden. Het voetgangersverkeer kan nu, door de aanleg van een extra oversteekplaats, zijn weg vervolgen aan de andere kant van de Herenstraat.

Overig

In het op te stellen inrichtingsplan komt ook het gebruik van het pad door voetgangers en fietsers tussen de huisnummers Boerhaavestraat 15 en 17 aan de orde. Zoals eerder genoemd betrekt de projectontwikkelaar een vertegenwoordiging van omwonenden bij het opstellen van dit plan om goede oplossingen te zoeken voor o.a. dit onderwerp.

Planning

De planning is dat het nieuwe complex eind 2008 klaar zal zijn. De kern Voorhout beschikt dan over een multifunctioneel gebouw dat voorziet in een woonzorgcentrum met gezondheidscentrum, maatschappelijke voorzieningen, commerciële ruimte, supermarkt en koop- en huurwoningen. Meer informatie over HerenStaete vindt u op www.herenstaete.nl.