Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07- 22

Nijmegen, 7 maart

83.000 kinderen doen rekenwedstrijd

Twaalfde Kangoeroewedstrijd groter dan ooit

Vier miljoen Europese kinderen doen vrijdag 16 maart mee aan de Kangoeroe-rekenwedstrijd. Ook in Nederland is het enthousiasme voor de uitdaging weer groot: met 83.000 deelnemers is er een groei van dertien procent ten opzichte van vorig jaar. "Meedoen met Kangoeroe is leuk en verrassend, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel."

"Het is denk ik de grootste wedstrijd ter wereld," zegt Leon van den Broek. Hij is organisator van de Nederlands-Vlaamse editie van de wedstrijd en is gehuisvest op de afdeling wiskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. "De basis van de wedstrijd zijn goede opgaven die passen bij het niveau van de leerlingen, zonder flauw te worden. Het moet niet te veel lijken op het rekenwerk dat ze al vaak hebben gedaan. Het begint steeds makkelijk en de opgaven worden naar het einde toe steeds moeilijker." De wedstrijd kent vier moeilijkheidgraden. De jongste deelnemers zijn acht (groep 5 op de basisschool), de oudsten achttien. De wedstrijd vindt plaats op de eigen school. Er zijn allerlei prijzen, ook voor de leerlingen die struikelen over het niveau. Elke deelnemer krijgt een aandenken; dat is ieder jaar een wiskundige puzzel, voor een extra potje hersengymnastiek. De beste scoorders in de havo-vwo categorie krijgen een uitnodiging voor de Wiskunde Olympiade "Het gaat er om dat kinderen ervaren dat het leuk is om hun hersenen te laten kraken. En dat doen ze met veel plezier," zegt Van den Broek. "Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!"

Meer informatie:
www.math.ru.nl/kangoeroe

Noot voor de pers
Contact: Leon van den Broek; L.vandenBroek@math.ru.nl; 024 365 29 85 Wilt u een reportage maken over een Kangoeroeschool in uw verspreidingsgebied? Vraag dan adressen aan de organisatie!

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000 Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda


---- --