Ingezonden persbericht


Persbericht

Waddenvereniging start prijsvraag nuttig gebruik koelwater

Harlingen, 15 maart 2007

De Waddenvereniging start vrijdag 16 maart een prijsvraag voor betere benutting van de energie van koelwater. Energiecentrales hebben nog altijd een laag rendement: de helft van de uit gas of kolen beschikbare energie wordt als warm water geloosd op rivieren of de zee. In de Waddenzee gebeurt dit bijvoorbeeld bij de Eemshaven. Daarom zijn nieuwe technieken die de energie in dit koelwater beter benutten om twee redenen van groot belang: efficiënter gebruik van energie én minder verwarming van het oppervlaktewater. Insturen van ideeën kan tot 27 mei 2007.

De Waddenvereniging vindt het juist nu belangrijk dat beter wordt nagedacht over het lozen van energie in de vorm van warm koelwater, omdat er twee nieuwe energiecentrales aan de Waddenzee worden gepland. Naast de Eemscentrale van energiebedrijf Electrabel die haar koelwater in de Waddenzee loost willen ook Nuon en RWE in de Eemshaven kolencentrales gaan bouwen. Ook deze centrales zullen hun koelwater in de Waddenzee gaan lozen.

De prijsvraag kent een categorie "Best toepasbaar" voor concreet uitgewerkte plannen en een categorie "Origineelst" voor creatieve oplossingen die verdere studie vergen. Winnaars in beide categorieën winnen een wadlooptocht plus overnachting op Ameland voor twee personen.

De deskundige jury die de inzendingen zal beoordelen bestaat uit:
- ir. H. Pastoors, milieu- en vergunningencoördinator Nuon;
- prof. dr. ir. W.H. Rulkens, hoogleraar milieutechnologie Wageningen Universiteit;
- prof. dr. A.J.M. Schoot Uiterkamp, hoogleraar milieukunde Rijksuniversiteit Groningen;
- ir. J.B. de Wit, lector Energietoepassingen, Hanze Hogeschool Groningen, tevens werkzaam bij TNO, afdeling Koude, warmte en installaties.

Naast het beter benutten van de energie in koelwater streeft de Waddenvereniging naar verduurzaming van energiebronnen. Kolencentrales produceren veel meer CO2 per kWh elektriciteit dan gascentrales. CO2 draagt bij aan het broeikaseffect, waardoor het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Dit kan desastreus zijn voor de unieke natuur in de Waddenzee, omdat bijvoorbeeld wadplaten verdwijnen. Het is ook daarom belangrijk om meer te doen aan efficiënt energiegebruik en snelle omschakeling naar meer duurzame vormen van energieopwekking. De Waddenvereniging hoopt met deze prijsvraag hieraan bij te dragen.

Meer informatie, bijvoorbeeld over hoe je mee kunt doen, is te vinden op www.waddenvereniging.nl.