Ingezonden persbericht


SER WIL BOUWEN AAN DRAAGVLAK VOOR EUROPA

16 maart 2007 - Nederland is altijd richtinggevend geweest bij de vormgeving van de Europese integratie door constructief mee te denken en mee te doen. Om deze positie ook in de toekomst weer in te nemen, roept de SER regering en parlement op om het maatschappelijke debat over Europa van een nieuwe impuls te voorzien. De SER wil betrokken blijven bij het Europese integratieproces en een bijdrage leveren aan de ambitie van het kabinet te investeren in een sterk draagvlak voor verdergaande Europese samenwerking. Dit is essentieel om sociaal-economische doelstellingen te bereiken. Om effectief te kunnen blijven opereren als Europese Unie is het nodig dat de Europese Verdragen worden gewijzigd.

Dat staat in verklaring die SER heeft uitgebracht ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome. Op 25 maart 1957 werd met de ondertekening van dit verdrag de Europese Economische Gemeenschap opgericht.

Blijvende betrokkenheid SER bij Europese integratie

De SER was destijds nauw betrokken bij de Nederlandse inzet tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Rome. Ook toen al stond de SER positief tegenover de eerste stappen naar markt- en beleidsintegratie in Europa. Beide zijn van groot belang voor onze maatschappelijke welvaart. De toenemende verwevenheid op Europees én op mondiaal niveau maakt samenwerking en afstemming van beleid binnen de Unie op steeds meer terreinen een elementaire voorwaarde voor een hogere maatschappelijke welvaart. De wereld is na 1957 ingrijpend veranderd door de val van het ijzeren gordijn, de verscherping van de internationale concurrentie, de opkomst van China en India, de toename van de migratiestromen, dreigende energieschaarste en klimaatverandering. Dit dwingt tot een voortdurende herbezinning op de rol van Europa.

Aanpassing van de Europese Verdragen

De huidige regels voor het nemen van besluiten zijn onvoldoende aangepast aan de uitbreiding van het aantal lidstaten. Ook bieden ze te weinig mogelijkheden om in Europees verband iets te doen aan nieuwe door de burgers belangrijke geachte terreinen als terrorismebestrijding, asiel- en migratiebeleid, energiezekerheid en milieubescherming, innovatie en onderzoek.

De uitslag van het referendum heeft het gebrek aan draagvlak in Nederland voor een Europese Grondwet aangetoond. Als we verder willen met Europa - en dat wil de SER - dan moet het maatschappelijke debat over Europa van een nieuwe impuls worden voorzien.

Voor de SER staat voorop dat de wijziging van het Verdrag de EU beter in staat moet stellen om daadkrachtig te kunnen opereren op die terreinen waar vanwege schaaleffecten en grensoverschrijdende effecten gezamenlijk beleid meerwaarde heeft (het subsidiariteitsbeginsel). Essentieel hierbij is dat de drempel voor meerderheidsbesluitvorming wordt verlaagd. Tegelijkertijd moet er een beter toezicht komen op de uitoefening van de bevoegdheden die om deze redenen aan de EU zijn overgedragen.