Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Wet voorkeursrecht en herhuisvestingsnotitie
voor gebied Centrumontwikkeling

BARENDRECHT (vrijdag 16 maart 2007) ­ Het college van burgemeester en wethouders ontwikkelt momenteel modellen voor het Barendrechtse centrum. De Centrumontwikkeling is één van de hoofd- dossiers van het Barendrechtse college. In november 2006 kreeg het college groen licht van de ge- meenteraad om de centrumontwikkeling verder uit te werken. De modellen worden op 22 mei tijdens een openbare oriëntatieavond in het gemeentehuis gepresenteerd. Om onzekerheden voor bewoners in het huidige studiegebied weg te nemen, heeft het college een herhuisvestingsnotitie gemaakt en de Wet Voorkeursrecht van toepassing verklaard.

Op 6 maart 2007 heeft het college besloten om voor de particuliere percelen binnen het gebied voor de Cen- trumontwikkeling de Wet voorkeursrecht van toepassing te verklaren. Dit betekent dat particulieren uit dit gebied hun woning en grond bij verkoop als eerste aan de gemeente te koop moeten aanbieden. De ge- meente wil op deze manier onrust bij bewoners wegnemen en de regie houden bij de herontwikkeling van het Barendrechtse centrum. Betrokkenen zijn hierover door de gemeente per brief geïnformeerd.

Voor de centrumontwikkeling worden momenteel drie modellen ontwikkeld. In deze modellen worden onder ander bouwhoogtes, sfeerbeelden en voorzieningen in beeld gebracht. De modellen worden tijdens een oriëntatieavond op 22 mei gepresenteerd. In die periode zal ook met verschillende organisaties over de mo- dellen worden gesproken. Alle reacties worden vervolgens door het college en de gemeenteraad afgewogen in hun keuze voor het meest gewenste model. Deze afweging vindt uiterlijk in de maand juli plaats. Het voor- keursmodel wordt vervolgens uitgewerkt tot een ontwerpstructuurvisie. In het najaar van 2007 wordt het ontwerp voor de inspraakprocedure ter inzage gelegd. Naar verwachting stelt de gemeenteraad deze visie dan eind december 2007 vast.

Herhuisvestingsnotitie
In het hele gebied van de Centrumontwikkeling liggen 86 huurwoningen en 48 koopwoningen. De gemeente wil de betrokken bewoners tijdig laten weten waar zij aan toe zijn en indien nodig passende en juiste huis- vesting bieden. Dit geldt voor bewoners van zowel huur- als koopwoningen. Om dit te realiseren heeft het college van burgemeester en wethouders een herhuisvestingsnotitie geschreven. In deze notitie staat onder andere dat herhuisvesters uit het centrumgebied bij de realisatie van nieuwbouwprojecten in de gemeente als eerste een aanbod krijgen. Verder staat beschreven hoe de gemeente om wil gaan met aangekochte woningen, de leefbaarheid van het gebied en tijdelijke huisvesting. De gemeente Barendrecht is daarbij ge- bonden aan wettelijke kaders van de Huisvestingswet, de Huisvestingsverordening en bijbehorende Over- eenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam 2006. Het college zet zich in voor het vinden van passende oplossingen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de woonwensen van herhuisvesters houdt de gemeente in de maand september 2007 een enquête. Op dat moment is er namelijk meer duidelijkheid over de ontwerpstructuurvisie en kan gericht onderzoek worden gedaan.

Noot voor de pers,