Gemeente Tilburg

Datum

16 maart 2007

Centrum Beeldende Kunst Tilburg van start

CBKT gaat voor presentatievernieuwing, zichtbare projecten en partnership

Het college heeft deze week ingestemd met een inhoudelijk en organisatorisch profiel voor een Centrum voor Beeldende Kunst in Tilburg (CBKT). Wethouder Hugo Backx van Cultuur: "We slaan een nieuwe weg in. We willen stimuleren, kunstenaars met elkaar verbinden en niet zozeer een nieuw fysiek instituut oprichten. Het CBKT gaat als motor fungeren voor het mobiliseren van de culturele krachten in de stad. Presentatie- vernieuwing, zichtbare projecten en nauwe samenwerking met partners vormen belangrijke uitgangspunten hierin." Het CBKT maakt nu nog onderdeel uit van de gemeente Tilburg maar zal binnen een jaar een zelfstandige stichting worden met een nieuwe naam.

Het profiel is een uitwerking van één van de actiepunten uit de Nota `KunstenMakers', Cultuur 2005 - 2010 en is opgesteld door cultuurmakelaar Edwin Jacobs. Hij formuleert in Doorkiesnummer het profiel de volgende algemene doelstelling voor het CBKT: "Het centraal stellen van 013 542 88 19 presentatievernieuwing beeldende kunst en daarmee verwante terreinen, en het leggen van regionale accenten". Dit wordt gerealiseerd in de vorm van een stichting die beeldende www.tilburg.nl kunst en media in de regio Tilburg brengt. Samen met onder andere CiST (Cultuur in School Tilburg) biedt het CBKT ruimte voor onderzoek, projecten en programma's voor nieuwe educatievormen. Daarnaast zal er veel ruimte zijn voor de ontwikkeling van jonge kunstenaars.

Zichtbaar door projecten
Het CBKT moet zichtbaar worden door middel van projecten en niet zozeer door een nieuw podium of een vaste tentoonstellingslocatie. Het product dat hieruit voortvloeit is een zogenoemde curatorial box (curating, facilitating and consulting). Dit curatorenteam biedt de regio Tilburg beeldende kunst van hoge kwaliteit. Daarnaast werkt het CBKT met explicateurs of Art Facilitators. Dat zijn personen uit de regio Tilburg die vanuit de eigen, regionale cultuur met het curatorenteam meedenken over vergroting van bereik van Servicedienst beeldende kunst, zowel in de stad als in de regio. Nieuwe technologie als i-pod, mobiele Faciliteiten telefonie en mms, krijgt een centrale plek in de projecten. Personeel Informatisering Jaarprogramma 2007 Financiële Administratie In 2007 ontwikkelt het CBKT een samenhangend jaarprogramma beeldende kunsten. Dit Juridische Zaken jaar is het CBKT ook een belangrijke partner in de Manifestatie Tilburg 2007. Op 11 april Communicatie organiseert het CBKT met een aantal partners in de stad de "Manifestatie Jong" in de Pont, een school- en cultuuroverstijgend kunstproject. En op 18 april wordt de expositie "Onze Geschiedenis" geopend in de Poorten, een foto-expositie van Hassan Souhail. "Op de langere termijn voorziet het college een rol voor het CBKT in initiatieven als Tilburg 200 jaar stad (in 2009), Tilburg culturele hoofdstad van Nederland en BrabantStad Culturele hoofdstad 2018. Samenwerking met diverse partners binnen en buiten de stad staat hierin centraal", aldus Backx.

Voor de ontwikkeling van het CBKT heeft het college 400.000,- beschikbaar gesteld. Daarnaast is een bijdrage van de provincie begroot van 135.000,-.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, 013 542 88 19; Stephanie Peters, Themacommunicatie, 013 542 86 77.


---- --