Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 102 JAB
Datum: 16 maart 2007

Eerste officieel erkende Chinese geneeskunde opleiding in Europa

CHN zet eerste stap naar kenniscentrum voor traditionele Chinese geneeswijzen

De Christelijke Hogeschool Nederland richt samen met een particulier opleidingsinstituut (met 60 studenten) uit Nieuwegein een Kenniscentrum Toegepaste Chinese Geneeskunst op in Leeuwarden. Daartoe wordt de bestaande opleiding overgeheveld naar de CHN. Er wordt tevens gedacht aan het instellen van een Bachelor- en een Masterdegree. Ook wordt er een kenniscentrum opgericht voor wetenschappelijk en toegepast onderzoek naar de economische en medische mogelijkheden van deze oosterse geneeskunst. Het gaat hierbij om acupunctuur, diverse therapievormen, Chinese kruidenleer en sportrevalidatie. Om de financiële risico's voor de CHN en de initiatiefnemers in de startfase te beperken, hebben Gedeputeerde Staten zowel voor 2007 als voor 2008 een bedrag van maximaal 50.000 euro uit het budget Sociaal Economisch Beleid beschikbaar gesteld.

In 2006 hebben de heren Schroën en Van Leuken, beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunst (TCM) in Nederland, het initiatief genomen om hun particuliere post-HBO opleidingsinstituut International TCM College (Traditional Chinese Medicine) onder te brengen bij een HBO-instelling in Fryslân. Door de opleiding onder te brengen bij een hogeschool kan in de eerste plaats verdere groei worden gerealiseerd doordat het mogelijk is om erkende opleidingen op te zetten. Daarnaast kunnen hierdoor exclusieve licenties van de gerenommeerde Universiteit van Shandong (Jinan, China) worden verkregen, waardoor deze opleiding als enige in Europa officieel kan worden erkend. Naast de opleidingspoot wilden de initiatiefnemers ook een onderzoekspoot opzetten waar wetenschappelijk en praktijkonderzoek wordt verricht naar de methodologie en effecten van de traditionele behandelingen. Beide componenten kunnen worden ondergebracht in een zogenaamd 'Kenniscentrum Toegepaste Chinese Geneeskunst'.

Het College van Bestuur van de CHN vond het een interessant initiatief en zag het kenniscentrum als een welkome aanvulling op het opleidingsaanbod. De CHN heeft het initiatief dan ook omarmd en werkt voortvarend mee aan het onderzoek om het kenniscentrum in haar organisatie onder te brengen. Half maart is een letter of intent met de Universiteit van Shandong in China getekend, waarmee voor Europa de exclusieve rechten voor een TCM-opleiding aan de CHN worden verleend. De initiatiefnemers werken nu een nadere business case uit.

Economische spin-off
Op basis van de toegevoegde waarde van een dergelijk kenniscentrum voor de medische zorg in Fryslân, de aantrekkelijke aanvulling van de opleiding op het bestaande onderwijsaanbod op HBO-niveau en de verwachte economische spin-off, hebben GS besloten om in 2007 en 2008 maximaal 50.000 euro per jaar beschikbaar te stellen ter dekking van de eventuele tekorten van het Kenniscentrum voor Toegepaste Chinese Geneeskunst.
-----------------------


---- --