Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 16 maart 2007

Nieuwe beheersovereenkomst en meer onderzoeksgeld voor IBBT

Het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) krijgt een nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2007-2011 en de onderzoeksdotatie wordt verhoogd met 4,2 miljoen euro. Hierdoor komt de Vlaamse dotatie voor 2007 op 23.046.000 euro. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist op voorstel van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Fientje MOERMAN.

De verhoging is bestemd voor de uitbouw van bijkomende IBBT-onderzoeksexpertise op het vlak van beeldverwerking. De bijkomende middelen voor het IBBT zijn gekoppeld aan een vijfjarige beheersovereenkomst tussen het IBBT en de Vlaamse overheid.

Beeldverwerking kent heel wat economisch en maatschappelijk interessante toepassingen, onder meer op geneeskundig en beveiligingsvlak. Vlaanderen heeft een reeks bedrijven die in deze sector actief zijn, zoals Agfa Gevaert, Barco en ICOS. Een studie van het Instituut voor Wetenschap en Technologie (IWT) en Agoria toont aan dat er nog heel wat groeipotentieel is.

IBBT bekleedt een unieke positie in Vlaanderen binnen de groep van de vier strategische onderzoekscentra (IBBT, IMEC, VIB en VITO). Het is het enige vraaggedreven interdisciplinair onderzoeksinstituut. Dit wil zeggen dat de onderzoeksagenda wordt gedefinieerd door de deelnemende bedrijven. De projecten worden uitgevoerd door universitaire onderzoeksteams in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.

Vorige week ondertekende minister Moerman ook al de nieuwe beheersovereenkomsten voor het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Interuniversitair Micro-Electronicacentrum (IMEC). Voor de twee onderzoeksinstellingen trekt de Vlaamse overheid de komende vijf jaar in totaal meer dan 400 miljoen uit voor onderzoek. De beheersovereenkomst met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) wordt nog voor de zomer afgesloten.

www.ibbt.be (http://www.ibbt.be/)

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1174021208256&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht